Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
 Beelden bestormd 
Avatar gebruiker

Berichten: 4005
Beelden bestormd


Toen we in maart dit jaar op het journaal zagen hoe strijders van IS op grote schaal kunstvoorwerpen verwoestten in de Iraakse stad Nimrud, drong het tot ons door met welke onrede we te maken hebben. Niet alleen betekent een mensenleven niets voor deze strijders, het is intussen duidelijk tot welke gruwelijkheden ze in staat zijn, maar IS wist, waar ze kunnen, ook de geschiedenis van onze beschaving uit.
Op dit moment wachten we gespannen af of IS iets heel zal laten van de archeologische locatie Palmyra.

Slopen gaat sneller dan bouwen en iets vernielen sneller dan iets moois maken. Iets zeker weten is effectiever dan twijfelen. Een rechte lijn tussen twee punten is korter dan een kromme tussen diezelfde punten.


Bijlage:
Palmyra Syrie.jpg
Palmyra Syrie.jpg [ 93.54 KiB | 2520 keer bekeken ]Dingen stukmaken is trouwens niet typisch iets islamitisch, christenen konden (en kunnen) er ook wat van. De beeldenstormers die in de 16e eeuw door tal van landen van Europa raasden hebben ook heel wat kunst naar de vernieling geholpen.
De beeldenbestormers waren protestanten die zich verzetten zich tegen de afgoderij en de zelfverrijking van de katholieken. Woedende menigten vernielden de inventaris en bibliotheken van honderden katholieke kerken, kapellen, abdijen en kloosters. Altaren, beelden, doopvonten, reliekhouders, koorgestoelten, kansels, orgels, kelken, schilderijen, moesten het ontgelden. Een ontelbaar aantal boeken ging verloren.
Over die beeldenstorm zijn door kunstenaars door de eeuwen heen tekeningen, etsen en schilderijen gemaakt. Dat is dan wel weer gek en mooi. Een gebeurtenis waarin kunstwerken stuk worden gemaakt, levert nieuwe kunstwerken op. Deze ets van Caspar Bouttats (1640 - 1695) bijvoorbeeld. De 'Beeldenstorm in de Onze Lieve Vrouwekathedraal te Antwerpen, 1566'.


Bijlage:
Beeldenstorm in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen, 1566, Gaspar Bouttats..jpg
Beeldenstorm in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen, 1566, Gaspar Bouttats..jpg [ 259.19 KiB | 2520 keer bekeken ]Caspar Bouttats werd geboren in Antwerpen in een familie van graveurs. Zijn werken waren vooral historiestukken en portretten. Er gebeurt altijd veel op zijn historiestukken. Zie dit werk maar eens; je kan er rustig een uur voor gaan zitten.
De 'Onze Lieve Vrouwekathedraal' is bestormd door een menigte met een doel: alles moet stuk. Beelden worden van hun sokkels geduwd of stukgeslagen met grote hamers, schilderijen worden van de muren getrokken, altaarstukken met bijlen bewerkt en zilverwerk wordt gejat. In het midden, vooraan, loopt in alle rust een man met een grote bijbel onder de arm en een kind aan zijn hand. Alsof er niets aan de hand is.
Maar het was natuurlijk verschrikkelijk. Zo'n woedende menigte woeste mannen die zoveel moois onder hun hamers verpletterden.

Een paar honderd jaar later staat er een nieuwe woeste menigte op die in hun heilige oorlog onvervangbare schatten uit onze geschiedenis kapot slaan. Wat het voor waarde heeft voor de rest van de wereld en de mensheid, dat interesseert ze niet. Net zo min als een mensenleven ze bezighoudt.


Bijlage:
IS te Nimrud.jpg
IS te Nimrud.jpg [ 51.05 KiB | 2520 keer bekeken ]Voor zowel de beeldenstorm uit de 16e eeuw als de beeldenstorm van IS geldt dat ze behalve religieus ook politiek gemotiveerd zijn. Religie heeft door de geschiedenis heen de mens (lees: kunstenaar) tot de prachtigste kunst- en bouwwerken geïnspireerd en tot de schoonste composities (denk alleen al aan J. S. Bach). Maar religie, en vooral waar religie politiek wordt, kan ook zeer verwoestend zijn. Dan doodt en vernielt het alles wat op haar pad komt.


Agnes Frijlink

_________________
Alles kan........, in principe...


Bericht: #1
30 mei 2015 10:28
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
cron
Powered by phpBB