Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Expositie "En uit de Aarde verscheen de Mens" 

Berichten: 28
“En uit de Aarde verscheen de Mens”
Expositie waarin beeldend kunstenaar Luc ten Klooster de dialoog aangaat met tekstschrijver Harrie Sevriens.

Wij leven hier met 7 miljard mensen. Maar zijn wij zo verschillend van elkaar?
Wij voelen ons verbonden met een ras, religie of natie, met onze woonplaats of onze familie. Ofwel we willen ons een geheel vrij en uniek wezen voelen en doen ons best om ons te ontworstelen aan dergelijke verbindingen.
Shylock uit Shakespeares “de Koopman van Venetië” zei het al: “Zijn wij niet allemaal gevoed door hetzelfde voedsel, gewond door dezelfde wapens, onderhevig aan dezelfde ziektes, genezen met dezelfde middelen, gewarmd en gekoeld door dezelfde zomer en winter?”. Wij staan allen voortdurend voor keuzes tussen goed en kwaad. Of wij schipperen daar tussendoor. Wij zijn allen op dezelfde wijze geboren en het sterven is bij iedereen het stoppen van een kloppend hart.
“Bedenk, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren.“ Dat geldt niet alleen voor de mens en al het leven, maar ook voor alles wat wij gemaakt hebben….

Luc ten Klooster gaf deze gedachten letterlijk vorm met de aarde van Zuid-Limburg: zijn fotomodellen en objecten zijn met leem bedekt waardoor zij gelijkwaardig worden. Zij lijken uit aarde geboetseerd. In de vormgeving zien we verwijzingen naar religies of oude culturen: ze herinnert aan oude altaarstukken en reliëfs; foto's zijn geprint op papier van een bijbel en een missaal.
In een aantal werken zijn teksten verwerkt van Harrie Sevriens, voornamelijk uit zijn nieuwe bundel “Weet je”. Teksten die naadloos aansluiten en die het wezen van de mens vaak haarscherp blootleggen. Bij de opening op 7 mei presenteert Harrie Sevriens deze nieuwe bundel. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Limburger en was stadsdichter van Heerlen.

Luc ten Klooster gaf al eerder uiting aan zijn overtuiging met de op vergelijkbare wijze vormgegeven symboliek in het grote boogvenster van de Kloosterbibliotheek en de (semi-permanente) aanwezigheid van de 9 Griekse Muzen. De bibliotheek behoort bij een Rooms-Katholiek klooster, maar vertegenwoordigt tegelijkertijd een universeel weten waarin geen onderscheid meer is.

OPENING zondag 7 mei 13.30 uur
OPENSTELLING zondagen 7, 14, 21, 28 mei, zaterdagen 13, 20, 27 mei en op afspraak.
TIJD van 13.30 tot 16.30 uur;
ENTREE vrije gift
> tijdens het Pinksterweekeinde (3-4-5 juni) onderdeel van de Kunstroute Gulpen-Wittem van 11.00 tot 17.00 uur


Bericht: #1
06 feb 2017 18:49
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gastenZoek naar:
Powered by phpBB