Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
 Column: Kunst en internet 
Avatar gebruiker

Berichten: 3862
Dat kunst en internet nauw met elkaar verbonden zijn heeft geen verdere uitleg nodig. Toch zien we meer en meer veranderingen door de toegankelijkheid van internet en de opkomst van social media.

Door de opkomst van internet zag het bedrijfsleven een kans zich te profileren door het aanmaken van een eigen internetsite. Het opzoeken van bedrijven via advertenties in kranten en bladen werd meer en meer vervangen door zoekfuncties op startpagina's en later de algemeen gebruikte zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google.

Door de tijd heen werd het internet meer en meer toegankelijk voor het grotere publiek. Er kwamen specialistische sites, waar mensen uit een bepaalde doelgroep zich aan konden sluiten. Zo ook voor de kunst; de exto-site is voor wat mij betreft uitstekend geschikt voor professionele, semiprofessionele en amateur kunstenaars. In de loop van de jaren heeft de site een eigen identiteit gekregen en alom bekend bij zowel kunstenaars zelf, maar zeker ook bij het kunstminnende publiek die gewoon even rond willen kijken of een nieuwe mooie aankoop zoeken.

Naast het opzetten van een eigen internetsite zie je meer en meer de opkomst van social media. Ikzelf vond ongeveer een half jaar geleden dat het tijd werd om me ook aan te melden op Facebook en te onderzoeken wat dit voor mij, maar meer nog voor de toegankelijkheid naar mijn kunst zou kunnen betekenen. Als je aangesloten bent bij een aantal verenigingen, je meedoet aan een locale kunst of atelierroute, of regelmatig ergens poseert is het niet moeilijk om je Facebook pagina snel te vullen met Facebookvrienden. Je nodigt iedereen in je netwerk uit en het balletje gaat al snel rollen. De functionaliteit van Facebook is erop gericht dat de vrienden van jouw vrienden jou leren kennen en kennis krijgen van al wat jij post. Dit kan door het delen van het bericht of het zogeheten "liken" oftewel leuk vinden van een bericht dat door iemand geplaatst wordt. En deze functionaliteit maakt dat vrienden van vrienden je werk zien, je herkennen of erkennen als kunstenaar en al snel ook een vriendschapsverzoek naar jou sturen. De vrienden van jouw vrienden worden nu jouw Facebookvrienden en je kring breidt zich langzaam, maar toch gestaag uit.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de groepen waar je een aansluiting bij kunt zoeken. Met een kleine moeite vind je via de zoekfunctie voor vrienden zo groepen die jouw tak van kunst behartigen zoals watercolourgroup, raku, kunstenaars, kunstenaarstips etc. Eenmaal aangesloten bij een groep als deze gaat het aantal verzoeken snel hoger en wordt het aantal vrienschapsverzoeken en dus ook het aantal Facebookvrienden zeer snel zeer groot.

Nu mijn Facebook op de rit is en ik zo ongeveer beschik over het maximaal aantal vrienden begin ik me meer en meer af te vragen wat het me brengt. In het begin was ik erg enthousiast als ik een werk van een andere kunstenaar voorbij zal komen. Nu ben ik zo ver dat ik verdrink omdat ik overspoeld wordt door kunstwerken, evenementen, aanvragen voor workshops en persoonlijke boodschappen van al mijn Facebookvrienden. De doelstelling mijn kunst meer toegankelijk te maken is niet verlopen zoals ik verwacht had. Het grotendeel van de mensen die mijn "vriendjes" zijn maakt zelf ook kunst of wonen te ver weg en komen echt niet kijken naar mijn expositie of zullen zich niet aanmelden voor mijn workshops. Om me heen zie ik meer en meer kunstenaars hun Facebookvrienden opschonen en het aantal groeiende aanvragen voor Facebookvriendschap niet te honoreren. Ik heb het gevoel dat het voor mij ook tijd wordt de knop om te zetten, en overweeg serieus om het aantal vrienden te reduceren.

Mijn site via exto zorgt voor een betere presentatie, is makkelijker in onderhoud en brengt me uiteindelijk een beter resultaat.

Emerentia van Vroenhoven


Bericht: #1
08 jun 2014 20:32
Profiel

Berichten: 16
Goed en helder stuk Mirjam! Ik twijfel of ik met Facebook zal beginnen maar dit zet mij toch aan het denken.


Bericht: #2
21 jun 2014 06:25
Profiel

Berichten: 346
Sinds ik actief mijn werken op facebook ben beginnen posten zit mijn vriendenaantal ondertussen op 2027. Als je ziet wie er allemaal actief is erop, dan denk je soms:" moeten die mensen niet werken?" :? In het begin veel vind ik leuks voor mijn werken en dat was wel fijn, maar gaandeweg is de hype over. En dan gaan ze je werken niet meer zo vlug leuk vinden, zeker als je ze regelmatig post. Wat is de meerwaarde nu? Wel allezins gaan meer mensen je werk leren kennen dan via je site. Brengt het iets op? Nee. Is het tijdverlies? Ja, daar moet je voor opletten. De tijd die ik er ondertussen aan gespendeerd had, had ik waarschijnlijk ook nuttiger kunnen doorbrengen. Maar met promotie weet je het nooit. Als je niets doet, kan je ook niets krijgen. Een keer per week een halfuurtje erop is echter voldoende, als je iedere dag meer dan een uur ermee bezig bent, ben je verkeerd bezig. Het kan immers verslavend werken... :(


Bericht: #3
27 jun 2014 11:58
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 19458
Woonplaats: SRI LANKA
Ben het met Marek eens...maar voor mij is het toch een site om met het Westen contact te houden. Ik zie ook dat ik er teveel tijd op steek, vooral foto's van mijn verkenningen van he tland, van nieuwe werken en mijn blog, en je krijgt nog nauewlijks commentaar. Van exto collega's op Facebook zie ik al bijna meer dan een jaar niets meer plaatsen, zijn ze er og of zijn ze het ook al beu?

Ondertussen blijf ik wel op de hoogte via andere kunstpagina's waar ik op geabboneerd ben: Hier over de biennale 10 in St Petersburg.


The art world takes on Russia's regressive LGBT laws at Manifesta 10
From Nicole Eisenman's sexual paintings to Bruce Nauman's cat videos and numerous hints of Pussy Riot, the European art biennial takes place in St Petersburg this time – and its artists have rebelled accordingly

http://www.theguardian.com/artanddesign ... t-gay-laws


Bericht: #4
01 jul 2014 19:05
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB