Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview met Janita de Jong 
Avatar gebruiker

Berichten: 583
Naam: Janita de Jong
Woonplaats: Middelburg
Opleiding: Autodidact. Cursus illustratief tekenen gevolgd bij de LOI, en schilderlessen gevolgd bij Kunsteducatie Walcheren en de St. Lucas Kunstacademie in België.
Discipline: Schilderkunst en tekenkunst. Voornamelijk portretten.
site: http://www.janitadejongportretschilder.nl

Bijlage:
janita.jpg
janita.jpg [ 36.37 KiB | 5018 keer bekeken ]
Mensen en hun groeiprocessen zijn een grote bron van inspiratie en ontroering voor Janita, waarbij zij de innerlijke werelden tot uitdrukking brengt in een portret. De naaktheid van de modellen toont hun kwetsbaarheid, die door de transparantie van de olieverflagen wordt benadrukt. Die transparantie is dus van groot belang in het werk van Janita en zij gebuikt dan ook voor een optimaal resultaat veel met oude lappen.

Ik vroeg haar: “Hoe vind je de verhalen die je inspireren en hoe zet je deze om naar beeld?”
J; “ De verhalen die mij inspireren haal ik uit mijn directe leefomgeving: processen waar anderen en/of ikzelf inzitten, en die mij op dat moment bezighouden. Kortom: hoogstpersoonlijke en tegelijkertijd universele thema’s. Over de vormgeving van deze innerlijke werelden denk ik van te voren niet na; het beeld ontstaat onder mijn handen aan hand van een naaktmodel. Ik laat mij hierbij deels leiden door de gevlekte ondergrond die met oude lappen is aangebracht, en vertrouw er verder op dat mijn handen de processen die ik waarneem weten te vertalen in een beeld. Wel streef ik er bewust naar om ingetogen portretten neer te zetten. Geen pasteus weergegeven dramatiek, maar sfeerbeelden die zich blootgeven aan diegenen die de tijd nemen om even bij de portretten stil te staan.”
Bijlage:
eternal peace.jpg
eternal peace.jpg [ 37.89 KiB | 5018 keer bekeken ]

Op Janita’s site staat ook werk uit 2012, Blue prints. Dit is opvallend anders dan het werk van dit jaar. “Hoe komt dat? Ben je een geheel nieuwe route ingeslagen? Werk je in series?”
J; “In tegenstelling tot veel kunstenaars, ben ik van abstract naar portretten en mensfiguren toegegroeid. Blue prints was een serie die achteraf een overgangsvorm bleek te zijn van abstract naar figuratief werk.”

Op het moment zijn twee van haar werken voor haar van bijzonder belang omdat zij processen uitdrukken die haar niet alleen persoonlijk raken, maar ook nog volop gaande zijn.
De eerste is het schilderij met de titel: As live goes by , waarin Janita haar moeder rouwend om de dood van haar man weergeeft.
Bijlage:
as life goes by.jpg
as life goes by.jpg [ 34.09 KiB | 5018 keer bekeken ]
Daarnaast het werk met de titel: Transformation. Dit brengt een proces tot uitdrukking dat momenteel in de schilderes zelf gaande is, na het doorleven van enkele aangrijpende ervaringen.
Bijlage:
transformation.jpg
transformation.jpg [ 35.67 KiB | 5018 keer bekeken ]

Sinds is zij zelfstandig in die zin dat haar inkomsten komen uit schilder- en tekenwerk en de tekencursussen die ze geeft in haar atelier.
Dat vereist veel inventiviteit en een fundamenteel vertrouwen in de juiste keuze. Wat wel heel duidelijk is: wat zij nu doet, hoort bij haar.
“Een materialist ben ik niet”, zegt Janita daar over, “dat helpt met het kunnen rondkomen”.
Naast de tekencursussen voor volwassenen en kinderen, geeft zij soms ook workshops op scholen, en is ze als portrettekenaar aanwezig op enkele kunstmarkten, om portretten van aanwezigen te tekenen. Zo tekende Janita onder meer portretten tijdens het Open Atelier Veere 2013 in de Grote Kerk van Veere, en op de kunstmarkt 2013 van het Polderhuismuseum in Westkapelle.

Visitekaartjes gaan altijd mee , natuurlijk ook bij de door haarzelf georganiseerde exposities. Voor de tekencursussen wordt eveneens reclame gemaakt.
Om een groter publiek te bereiken, heeft ze in het Jaarboek voor Kunstenaars 2013 gestaan.
En soms komt de wereld onverwacht naar haar toe want in 2014 zal haar werk in een Amerikaans kunstboek komen te staan, met daaraan vastgekoppeld een expositie in Manhattan.
Bijlage:
losing dreams.jpg
losing dreams.jpg [ 29.56 KiB | 5018 keer bekeken ]

Exto kwam tijdens het surfen op het internet in beeld. Het bleek een gouden vondst, want de site die zij eerder had laten ontwerpen kostte veel tijd en frustratie wanneer er iets veranderd of aangevuld moest worden.
Janita: “Bij Exto kan ik zelf probleemloos mijn site aanpassen wanneer ik maar wil, bovendien kost de site mij niet veel. Mijn Extosite fungeert inmiddels als hoofdsite, al maak ik van diverse mogelijkheden (bv. het forum) geen gebruik. “

Heb je nog een vraag aan Janita? Stel deze hier

Riann


Bericht: #1
23 aug 2013 07:46
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB