Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
 interview met Kalpa MacLachlan 
Avatar gebruiker

Berichten: 448
Naam: Kalpa MacLachlan
Woonplaats: Groningen
Opleiding: A.B.K. “Minerva” Groningen
Discipline: schilderen / tekenen
Extosite: http://www.kalpamaclachlan.nl

Bijlage:
kalpa.jpg
kalpa.jpg [ 28.74 KiB | 4904 keer bekeken ]
Haar inspiratie haalt Kalpa in de westerse kunst vooral uit de tekeningen van grote Meesters zoals Rembrandt, Picasso en anderen. In de oosterse kunst zijn het de grote Meesters van het inkt schilderen zoals Bada Shanren, Zhang Da Chien, Huang Yongyu, Qin Tianzhu etc.

Tijdens haar tijd op de academie werkte ze veel naar bewegend model, waarbij ze gebruik maakte van ‘snelle technieken’ zoals inkt en aquarel; vooral om ‘het leven’ te kunnen vangen.
Zo leerde ze goed te kijken en een op bijna ‘nonchalante’ manier te tekenen waarbij het vooral ging om de essentie en al het overbodige weg te laten.
Na haar opleiding kwam ze een Japanse kunstenares tegen die haar liet zien hoe je met inkt en een oosters penseel op rijstpapier kunt werken. Vanaf dat moment wist Kalpa dat zij haar materiaal gevonden had en omdat ze de techniek goed wilde leren volgde zij lessen bij Chinese kunstenaars.
Bijlage:
eend en riet.jpg
eend en riet.jpg [ 27.01 KiB | 4904 keer bekeken ]
Bij Sumi-e, het Japanse woord voor inkt schilderen op rijstpapier, moet je door het sterk absorberende karakter van het papier volledig ‘in het moment’ zijn. Je kunt niets verbeteren of overdoen en iedere aarzeling is zichtbaar.
Het Oosterse penseel kent de mogelijkheid veel vocht vast te houden, ook kan het penseel worden gevuld met verschillende kleuren inkt. Ko kun je in één enkele penseelstreek een heel scala aan grijstinten neerzetten waarbij het resultaat mede bepaald wordt door de snelheid en het ritme van je penseelstreek.
Er zijn veel verschillende soorten penselen, “het is een ware uitdaging om er zoveel mogelijk uit te proberen vanwege het eigen karakter” aldus de kunstenaar. “Hetzelfde geldt trouwens ook voor de verschillende soorten rijstpapier.” Zelf werkt Kalpa op Xuan papier, waarvan de beste kwaliteit vervaardigd wordt uit de bast van de moerbei boom.
Bijlage:
winter.jpeg
winter.jpeg [ 26.43 KiB | 4904 keer bekeken ]
Als een schilderij af is moet het altijd worden opgeplakt om de inkt te fixeren, wat een lastige techniek is. Als je rijstpapier vochtig maakt voor je gaat lijmen, is het zeer kwetsbaar en kan het scheuren.
Van oudsher is Sumi-e een Zen kunst en worden de onderwerpen uit de natuur gehaald met als doel de natuur vanuit een diepe verbondenheid te begrijpen en ervaren.
En de natuur is voor haar altijd al een inspiratie bron geweest; zowel mensen, dieren als landschappen maar met name vogels.

Er wordt hoofdzakelijk zwarte inkt gebruikt, naast een aantal rood/oker accenten. Ik vroeg Kalpa naar het waarom.
Antw. “De zwarte inkt is een speciale inkt gemaakt van verbrand dennenhout met als bindmiddel aluin, de inkt moet watervast zijn voor het later opplakken van rijstpapier op een ondergrond. Meestal maak ik mijn inkt zelf door met een inktstaaf over een inktsteen te wrijven. Er zijn verschillende soorten inktstaven wat bruin-zwart of blauw-zwart kan zijn. Met Sumi-e wordt gesproken van vijf kleuren inkt, wit en zwart zijn een kleur met drie grijzen ertussen. Andere kleuren worden alleen gebruikt als ondersteuning.”

Het stempel dat regelmatig op een werk voorbij komt is de naam van de kunstenaar in oude Chinese karakters. Navraag wijst uit dat zij deze alleen gebruikt als het bijdraagt aan de compositie.
Bijlage:
Haan.jpg
Haan.jpg [ 23.45 KiB | 4904 keer bekeken ]
Als fulltime kunstenaar is Kalpa aangesloten bij het C.B.K., geeft cursussen Sumi-e aan de Volksuniversiteit van Groningen en verzorgt daarnaast maandelijks een themadag.
Verder exposeert ze in binnen- en buitenland en wordt vertegenwoordigt door twee internet galeries. Sinds kort is zij aangesloten bij Galerie Het Raadhuisin Eenrum.
Ook is haar werk te zien geweest op kunstbeurzen en zelf heeft ze vele jaren op het ‘Artplein Spui’ in Amsterdam gestaan.
Bijlage:
boertje.jpg
boertje.jpg [ 20.44 KiB | 4904 keer bekeken ]
Wat zeker genoemd mag worden is haar lidmaatschap van de ICCPS (International Chinese Calligraphic Art and Ink Painting Society.
Deze organisatie heeft als doel om wereldwijd de kunst van het inkt-schilderen onder de aandacht te brengen door middel van exposities.
Tijdens haar exposities in China heeft Kalpa in 2011 en 2012 prijzen gewonnen en zij is onlangs uitgenodigd voor de “ ICCPS Japan expositie 2013” in Tokyo voor speciaal geselecteerde kunstenaars!
Bijlage:
kluut.jpg
kluut.jpg [ 18.31 KiB | 4904 keer bekeken ]
Haar netwerken lopen via contacten in de kunstwereld, internet, social media zoals Facebook en Linkedin en via Exto waar zij regelmatig haar werk adverteert.
Sinds 2006 heeft ze een Exto site die zij als hoofdsite gebruikt. Groot pluspunt was dat Exto bedoelt is voor en door kunstenaars en op een eenvoudige manier de mogelijkheid biedt een eigen site te maken en te onderhouden. Het bevalt haar prima. Om een bijdrage te leveren zit Kalpa in de ballotage commissie.

Heb je nog een vraag aan Kalpa? Stel deze hier

Riann


Bericht: #1
27 jun 2013 22:56
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 2440
Woonplaats: Westbroek
Verhelderend. Ik heb altijd gedacht dat Kalpa een man was.


Bericht: #2
28 jun 2013 08:08
Profiel WWW

Berichten: 1
Ha Kalpa, Goed om te lezen! Sumi e is zo'n leuke mooie manier van schilderen, dat mag best goed onder de aandacht komen! Schitterend werk. Veel succes!


Bericht: #3
28 jun 2013 23:32
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 14286
Woonplaats: ermelo
Prachtig werk!
Essentiele lijnen, dat herken ik ;)

Veel plezier en succes!

_________________
De kleinste afstand tussen twee mensen is een glimlach :)


Bericht: #4
30 jun 2013 09:29
Profiel

Berichten: 5
Leuk jullie reacties te lezen, dank !!


Bericht: #5
03 jul 2013 10:17
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
cron
Powered by phpBB