Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ] 
 Interview met Joke Proper 
Avatar gebruiker

Berichten: 4005
Naam: Joke Proper
Woonplaats: Olst- Wijhe tussen Deventer en Zwolle.
Opleiding: Specialisatie tekenen en kunstgeschiedenis HBO, model tekenen en schilderen bij Peter Frans de Graaf, Deventer vanaf 2010, zelfstudie en aquarel bij I. de Bruin, verder autodidact. GGL, Special Educational Needs en IB.
Discipline: Tekenen, schilderen, installatie.
Website: http://proper.exto.nl/

Bijlage:
Joke Proper.jpg
Joke Proper.jpg [ 58.42 KiB | 7371 keer bekeken ]Wie of wat inspireert jou in je werk?
Mensen, menselijk gedrag en emoties boeien mij, met universele thema’s als verlegenheid, en zich 'verstoppen'. De buitenkant is wat je ziet, maar wie iemand werkelijk is, dat zien we niet.
Het gaat mij om de kleine momenten; het dagelijks leven en innerlijke schoonheid, verborgenheid en kwetsbaarheid van de mens.
Ook inspireert mij de schoonheid van de natuur. Ik woon vlak bij de rivier de IJssel en bij de bossen; iedere dag zijn deze van een overweldigende schoonheid. Ik heb die beelden in mijn hoofd en in mijn hart.
Ik ben gevoelig voor sfeer en juist voor dingen die niet gezegd worden, maar die wel door mij aangevoeld worden. Ook pijnlijke en beklemmende momenten horen daar natuurlijk bij en daar gaat mijn beeldend werk soms over.
Ik word ook geïnspireerd door de reacties op mijn werken zoals bij mijn “bedfoeten” project:

Bijlage:
Bedfoeten 004.JPG
Bedfoeten 004.JPG [ 178.58 KiB | 7371 keer bekeken ]Er zijn kinderen die ze willen knuffelen (dat mag) of ze willen meenemen naar huis. Volwassenen die heel ontroerd raken of mensen die het maar rare en beklemmende enge wezens vinden. Soms voel ik mij zelf een soort voyeur, die toekijkt hoe mensen kijken naar mijn werk… Soms ook, kruip ik het liefst weg omdat mensen zo van dichtbij naar mijn werken willen kijken. Het is dan alsof ze in mijn ziel gaan kijken… best spannend! Kijk ook maar naar mijn zelfportret “zelf”. Daar zie je hoe ik “mijn binnenkant” ervaar en wil laten zien; beschouwend, rustig de wereld inkijkend, sterk, vastberaden en aan de andere kant zeer gevoelig , dromerig en naar binnen gericht.

Bijlage:
Zelf.jpg
Zelf.jpg [ 331.85 KiB | 7371 keer bekeken ]Er zijn zo veel kunstenaars die ik interessant vind, steeds om weer andere redenen. Ik noem er een paar: Alex Kanevski, Arie Kater, Isaac Israels, Kiefer, Paul Citroen, Mark Manders, Lita Cabellut, Jenny Saville ,etc. etc.


Werk je volgens een bepaalde methode?
Ik wil mezelf steeds blijven vernieuwen en verder ontwikkelen, dit doe ik ook door verschillende methoden en materialen toe te laten in mijn werk en uitstapjes te maken naar 3d werken.
De ene keer werk ik los en meer intuïtief, de andere keer vast en meer planmatig… de ene keer door te tekenen, de andere keer door te schilderen of gecombineerd. Het ligt er maar aan wat ik uit wil drukken en wil vertellen. Het materiaal en de techniek is daar eigenlijk ondergeschikt aan.
Ik houd wel meer van een losse vlotte toets en een spontane werkwijze, dat past het best bij mijn 'zijn' voel ik. Ik maak graag bewust gebruik van toevalligheden. Ik schilder in acryl vanaf 2006.


Welk werk is voor jou belangrijk/neemt een speciale plek in?
Dat is bijvoorbeeld het werk A2 dat werk geeft een universeel gevoel / moment weer en tegelijkertijd ben ik het helemaal zelf. Een klein en gevoelig open meisje, maar ook een sterk kind…ik merk steeds weer dat het schilderij mensen raakt, ontroert of dat het juist vragen oproept. Het beeld communiceert. Voor mij is het goed als dat spontaan gebeurt…die dialoog is belangrijk, die zoek ik.

Bijlage:
A2 DEF.jpg
A2 DEF.jpg [ 266.42 KiB | 7371 keer bekeken ]Het werk 'Kind' (2008) trekt mijn aandacht. Is het dat rode gezicht met de gesloten ogen, de schimmen er om heen? Zou je wat over de achtergronden en het proces van ontstaan willen vertellen.

Bijlage:
Kind.jpg
Kind.jpg [ 207.6 KiB | 7371 keer bekeken ]Het kind dat u ziet, ben ik zelf. Het meisje met vlechtjes. Ik weet nog goed dat ik voor de allereerste keer op een druk schoolplein stond, 6 jaar oud.
Iedereen rende en speelde om mij heen. Ik niet, ik keek toe. Ik was een beschouwend kind, dat zich verwonderende om de wereld om haar heen. Een tikje verlegen als iedereen naar haar kijkt. Introvert van nature. Ik schilder meer over dit soort momenten. Het werk “kind” is meer intuïtief ontstaan, zonder vooropgezet plan.
Ik hoop dat onze maatschappij oog blijft hebben voor de meer “stille” mensen.


Ben je fulltime kunstenaar of heb je ook nog werkzaamheden buiten de kunst – zo ja: welke?
Ik ben diep gepassioneerd en wil hard werken, zodanig dat ik elke minuut van mijn te besteden tijd, leef voor de kunst: door kijken, museumbezoek, lezen, studie en natuurlijk in de eerste plaats beeldend werken. Het schilderen is mijn alles.
Ik heb in het dagelijks leven een creatieve en volledige en baan als intern begeleider en leerkracht beeldend vormen op een school voor speciaal onderwijs. Vanaf januari heb ik nu op vrijdag vrij… dat geeft me een extra mogelijkheid om rustig te kunnen schilderen en door te kunnen gaan zolang ik wil. Waar een wil is, is een weg, ik geloof daar helemaal in.

Geef je les/workshops?
Ja, op mijn school zijn er twee ateliers, één binnen de school en sinds kort één in het centrum voor kunsteducatie de Leeuwenkuil in Deventer. Geweldig om daar te mogen werken met jongeren met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 13 t/m 20 jaar.
Ik begeleid verder 1 dag in de week stagiaires van de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving in Zwolle en Artez in Arnhem, dat is leren van en met elkaar, bijvoorbeeld als het gaat om het geven van kunstbeschouwing aan deze specifieke doelgroep.

Bijlage:
Mutatie 3.jpg
Mutatie 3.jpg [ 135.87 KiB | 7371 keer bekeken ]Sta je op markten en/of word je door een galerie vertegenwoordigd?
Ik word voor een nu nog klein gedeelte vertegenwoordigd door Galerie Zininkunst in Deventer. Ik wil misschien nog op zoek naar nog een vaste galerie. Kunstmarkten heb ik kort uitgeprobeerd, ik heb besloten daar toch zeer selectief in te zijn.

Ben je lid van een kunstgroep of collectief, hoe uit zich dat?
Ja ik ben lid van ’t Sal , een kunstenaarscollectief in Olst- Wijhe en het Virtueel Museum Raalte, verder vind ik het erg goed om wisselend actief te kunnen en mogen zijn binnen bijvoorbeeld kunstreizigers, Mea Vulva, Droomreis en Project Mailartbooks van Ed Hanssen en 100 artworks for Fukushima. Het mooist vind ik het moment dat er op een kale lege locatie van helemaal niets iets ontstaat en er dan iets prachtigs wordt neergezet, ik herken dit zo in de andere mensen die meedoen. Denken in mogelijkheden. Ik houd daar van.

Organiseer je je eigen exposities of wordt dat voor je geregeld?
Beide. In juli 2012 rond ik mijn tweejarig schilderproject af, waarbij ik portretten van mensen uit mijn woonplaats heb geschilderd. Mijn visie is: elk mens is prachtig, maar ook, 'niets is wat het lijkt te zijn'; want achter die gezichten, die façades zit van alles verborgen en dat boeit mij. Hoe leeft deze persoon, wat beweegt hem of haar, kan ik hem of haar elke keer weer vlot, trefzeker en karaktervol neerzetten?
Via exposities word ik gevraagd om ergens anders te exposeren. Dit laatste is vooral dit jaar aan het groeien en daar ben ik blij verrast mee.

Op welke manier breid jij je netwerk uit?
Via internet, zoals microbloggen op twitter en facebook, ik begrijp niet goed dat er mensen zijn, die daar tegenwoordig geen gebruik van maken; het is een geweldig middel om te netwerken. Het heeft mij interessante gebeurtenissen gebracht. Het spontane, het onverwachte, het snelle, dat geeft me een kick. Ik vind het er bij horen om er voor te gaan en via deze media te laten zien wat je maakt. De dialoog die daardoor vaak ontstaat is mooi en deze zoek ik ook. Slechte ervaringen heb ik er niet mee.
Ik heb weinig tijd over om naar exposities en openingen die ver weg zijn te bezoeken, al zou ik dit best graag willen.

Bijlage:
Isla Juliette.jpg
Isla Juliette.jpg [ 162.31 KiB | 7371 keer bekeken ]Hoe ben je bij Exto terecht gekomen?
Ik ontdekte Exto per toeval. Ik vond het er goed uitzien. Het gebruikersgemak en alles zelf in eigen beheer kunnen uploaden vind ik een heel sterk punt. Het bevalt mij uitstekend.

Fungeert je extosite als hoofdsite of is het extra?
Mijn extosite is mijn hoofdsite, verder ben ik te vinden op http://www.kunstinzicht.nl http://www.virtueelmuseumraalte.nl en via andere binnen- en buitenlandse sites.

Ben je wel eens op het extoforum?
Ja daar ben ik regelmatig te vinden en dit geeft aanleiding tot echte en persoonlijke ontmoetingen.
Bijvoorbeeld het plein air schilderen aan de boorden van de IJssel met collega kunstenaar Piet de Winter, Met Jaap Los en zijn vrouw naar een expo in de Bergkerk. Elkaar vinden in de toewijding en passie, veel woorden zijn er dan helemaal niet nodig. Groepsexposities en de kunstprojecten die ontstaan…
Ik bewonder mensen op het forum die boeiend analytisch en scherpzinnig kunnen filosoferen en ik verbaas me er soms ook heftig over reacties van en door anderen op anderen; het lijkt het echte leven wel!
Ik kan er snel een vraag stellen, dingen nazoeken, discussies lezen, feedback vragen, geven en krijgen…
In de huiskamer van Eus ben ik regelmatig te vinden. Om hier mee af te sluiten, ik heb de mensen die daar op bezoek komen lief….allemaal mensen met een hart van goud!**

Heb jij ook een vraag aan Joke? Stel hem hier!

Agnes Frijlink

_________________
Alles kan........, in principe...


Bericht: #1
01 jun 2012 12:19
Profiel

Berichten: 11422
Woonplaats: druten (maas en waal)
wat een ontzettend leuk interview, je leert hier echt de "mens"Joke kennen ;)
je "bedfoeten"vind ik ontroerend.
Joke bij deze heel veel succes met je kunst gewenst.


Bericht: #2
01 jun 2012 13:51
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 13338
Woonplaats: Papendrecht
Agnes, een heel goed interview, bedankt!!!

_________________
http://www.youtube.com/pietdewinter


Bericht: #3
01 jun 2012 14:38
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
Agnes Piet en Ria dank jullie wel!

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #4
01 jun 2012 15:50
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 19389
Woonplaats: SRI LANKA
Ja, leuk om eens te weten heo je werkt, Joke. Dank Agnes!


Bericht: #5
01 jun 2012 17:14
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
en Alann, dank je voor het reageren!

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #6
01 jun 2012 17:15
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 16134
Woonplaats: ermelo
Mooi interview, interessant vind ik ook het werk wat je nog fulltime doet. Knap!

_________________
De kleinste afstand tussen twee mensen is een glimlach :)


Bericht: #7
01 jun 2012 18:18
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
dank je walda !

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #8
01 jun 2012 18:22
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 2660
Woonplaats: Oostwold Oldambt
Een hartverwarmend interview. Mooi om wat achtergrondinformatie over je te lezen. Zoals bijvoorbeeld het lesgeven aan verstandelijk gehandicapten. En alles wat je er nog meer "bij" doet.

_________________
Ben nog lang niet uitverkocht...


Bericht: #9
01 jun 2012 21:09
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
dank je eus, ik had aan het eind van de tekst ook nog truste geplaatst, maar dat hebben ze maar weggelaten , 't moet niet te gek worden natuurlijk lol

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #10
01 jun 2012 21:18
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 2660
Woonplaats: Oostwold Oldambt
:D

_________________
Ben nog lang niet uitverkocht...


Bericht: #11
01 jun 2012 21:35
Profiel WWW

Berichten: 25
Hallo Joke,

Goed interview met je. Succes met het werk.


Bericht: #12
03 jun 2012 11:16
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
Hallo Nico, dank voor het reageren, erg leuk! Jij ook veel succes!

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #13
03 jun 2012 19:05
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 6111
Woonplaats: Heemskerk
Goed interview Joke!
Helder en duidelijk, waarin je deelgenoot wordt van jou kunstenaar zijn.
Maar waarin vooral de mens Joke zich openstelt, Agnes begeleid dit heel goed, dank dames!

_________________
ATELIER HENK SENTEL


Bericht: #14
04 jun 2012 08:57
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
Dank je Henk, leuke reactie!

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #15
04 jun 2012 17:29
Profiel WWW

Berichten: 4
Dag Joke,
wat een interessant interview over je aanpak.
Het schilderij 'Zelf' spreekt me aan.
Wil je misschien iets vertellen over de gebruikte techniek?
Dank,
Susan


Bericht: #16
05 okt 2012 17:46
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 3299
Woonplaats: olst-wijhe tussen deventer en zwolle
Hallo Susan, zie jouw bericht nu pas.... veel te laat sorry.
Het schilderij zelf is een mixed media werk met inkt gesso en acryl

_________________
SCHILDERIJEN GALERIE JOKE PROPER

Het geschilderde beeld is niet zozeer belangrijk, de gedachtenstroom die het beeld oproept is dat wel l


Bericht: #17
09 mei 2013 18:07
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gastenZoek naar:
cron
Powered by phpBB