Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview met Yette Rohde-Hassell 

Berichten: 17
Bijlage:
En Garde!.jpg
En Garde!.jpg [ 44.17 KiB | 3491 keer bekeken ]

Naam Yette Rohde
Woonplaats Nijmegen
Opleiding Fine Art – artez en creatieve therapie beeldend

Discipline: schilderkunst en multi disciplinaire projecten; beeldend theater, tekenen, fotografie, performance, zang

Bijlage:
Promotieposter.jpg
Promotieposter.jpg [ 292.13 KiB | 3491 keer bekeken ]

Promotie van de voorstelling Bibi en Koko gaan buiten hun boekje; vorige week zaterdag 2x gespeeld op het Nijmeegs kinderboekenfeest
in de Lindenberg http://vimeo.com/16479848

Kun je iets vertellen over hoe alle verschillende werkvormen die je hanteert in elkaar grijpen/in elkaar overgaan?
Ik ben een kunstenaar die van kind af aan naar afwisseling zocht in het maken van beeldend werk en in het combineren van verschillende kunst disciplines. Van jongs af aan heb ik verschillende instrumenten bespeeld en ik volgde de jeugdtheaterschool. Later in mijn studententijd richtte ik met een aantal mime-spelers een huiskamer theatergezelschap op. Sindsdien werk ik regelmatig samen met kunstenaars uit andere disciplines.
Toen ik ging studeren in Nijmegen en daarna in Arnhem koos ik duidelijk voor de beeldende kunst maar mijn liefde voor muziek en theater blijven iedere keer weer naar boven komen. Dat is dan ook de reden dat ik deze steeds meer opzoek in mijn kunstenaarschap. Door samen te werken en/of te denken vanuit een andere discipline word ik steeds gestimuleerd om mij op een andere manier tot beeldende kunst te verhouden. Om de wereld en de hedendaagse kunst steeds op een andere manier te ervaren en nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Dit is een terugkerend element dat ik nastreef en in mijn projecten mee wil geven aan mijn toeschouwers/publiek; het met een bredere blik de wereld beschouwen.
Bijlage:
Hold Me olieverf op doek 60 bij 60 cm 2012.jpg
Hold Me olieverf op doek 60 bij 60 cm 2012.jpg [ 136.76 KiB | 3415 keer bekeken ]

Wie of wat inspireert jou in je werk?

Interactie met anderen is mijn grote inspiratiebron zowel bij mijn schilderkunst als mijn multidisciplinaire projecten. Bij mijn schilderkunst is de psychologische wisselwerking tussen het onderwerp en mijzelf een terugkerend element in mijn werk. Ik wil werk maken dat raakt, ontwapent en soms vertedert. Hierbij zoek ik naar een herkenning bij de toeschouwer in de schilderijen die ik maak. Herkenning van een gevoel of een uitdrukking. Ook herkenning bij het model. Het model ziet een bepaalde gelaagdheid, een gemoedstoestand of een kenmerkende handeling van zichzelf terug. Daarnaast herkenning ten opzichte van mijzelf: ik herken een onderdeel van mijn leven, van mijn gemoedstoestand of handeling terug, in de schilderijen die ik maak.
Om die herkenning te bewerkstelligen is het belangrijk dat ik werk met modellen die ik ken, vrienden, familie. Ik wil hen ervaren en doorgronden wie ze zijn. Dat is voor mij fundamenteel.

Bijlage:
De Keuze olieverf op doek 2004 50 bij 70.jpg
De Keuze olieverf op doek 2004 50 bij 70.jpg [ 175.79 KiB | 3491 keer bekeken ]

Het proces start met dat zij tastbaar voor me staan, ik vraag hen die houding aan te nemen die ik van hen in mijn hoofd heb. Ik maak foto’s van hen en tijdens deze sessie ontstaat er vaak een nog helderder beeld van het model en de context waarin ik hen wil plaatsen. Daarna werk ik vanuit de foto’s die ik van mijn modellen maak en ik ben echt onthand als ik deze beelden niet voor me heb. Ik heb een zeer waardevolle aanvulling op mijn werkwijze gevonden in de fotografie en door mijn computer met photoshop. Dit zijn onmisbare elementen in mijn werkproces geworden. Ze ondersteunen mij in de zoektocht naar de combinatie van realisme en abstractie. Naar mijn mening kan een schilderij zeer krachtig zijn als er een spannende combinatie gemaakt wordt tussen realisme en abstractie en wanneer deze elkaar aanvullen ten aanzien van ritme en beweging, compositie en kleurspreiding.
Bijlage:
0bsession 50 bij 60 cm olieverf op doek 2012.jpg
0bsession 50 bij 60 cm olieverf op doek 2012.jpg [ 132.02 KiB | 3491 keer bekeken ]


De voorliefde voor Interactie bij mijn Multidisciplinaire projecten: het maken van een project, een voorstelling, een performance, creëert een direct contact met het publiek.. Ik zoek op een andere manier contact/interactie met de toeschouwer. Aangezien ik directer contact heb met de toeschouwer kan ik, mijn inziens, duidelijker een boodschap over brengen. Het sociaal geëngageerde aspect heeft in de multimediale projecten dan ook een prominente plek. Mijn uitgangspunt bij een multimediaal project is dat het een bepaalde gedachtegang over een bepaald onderwerp stimuleert Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan het creëren van een ‘ruimere blik’ ten aanzien van maatschappelijke onderwerpen (bijvoorbeeld homoseksualiteit en racisme). Door in de projecten een onderwerp van een andere kant te belichten, op een speelse en vrolijke manier, hoop ik dat ik de blik van de toeschouwer kan verruimen.
Ik werk vaak samen met Theatergezelschap Vitamiem die mijn mening hierin deelt waardoor we tot bijzondere projecten zijn gekomen de laatste jaren!
Bijlage:
mimi doet haar best .jpg
mimi doet haar best .jpg [ 262.81 KiB | 3491 keer bekeken ]


Werk je volgens een bepaalde methode?
Als ik zou uitgaan van een methodiek die ik volg in mijn werk zou ik deze als volgt beschrijven:
Ik word gedreven door een creatief proces: de interactie met de mensen om mij heen en het uitdiepen van mijn eigen beeldtaal. Ik werk graag samen en trek de wereld in voor projecten. Daarnaast heb ik de afwisseling van in stilte schilderen in mijn atelier nodig om deze twee componenten zo goed mogelijk te laten functioneren. Tussen deze componenten vindt steeds een positieve kruisbestuiving plaats zonder dat zij hun individualiteit verliezen.

Hoe profileer je jezelf
?
Ben je fulltime kunstenaar of heb je ook nog werkzaamheden buiten de kunst – zo ja: welke?
Ik werk fulltime als beeldend kunstenaar.

Geef je les/workshops?

Ik geef cursussen modeltekenen, modelschilderen en open atelierlessen.
Daarnaast geef ik workshops modeltekenen en modelschilderen en portretschilderen op lokatie of in mijn eigen atelier en geef ik schilderles op maat aan mensen met een PGB.
Kunsteducatie is voor mij een zeer welkome aanvulling op het ‘eenzame kunstenaarsbestaan’. Een jaar gelden ben ik les gaan geven omdat het een basis gaf voor mijn inkomen. Na een jaar les te hebben gegeen merk ik dat het les geven mijn autonome werk op een positieve manier beïvloedt. Door les te geven word ik mij bewust van mijn eigen werkwijze en kan ik, dat wat ik mijn cursisten leer, toetsen aan mijn eigen werk. Het leert mij verbaal uit te drukken wat ik anders als vanzelfsprekend ervaar in mijn autonome werk. Lesgeven geeft mij dus een heldere visie op hoe ik zelf werk en wat ik belangrijk vind in mijn eigen werk. Daarnaast weekt het anders werken van cursisten mij los uit mijn eigen overtuigingen en kan ik anders naar mijn werk kijken.

Sta je op markten en/of word je door een galerie vertegenwoordigt?
Ik sta af en toe op een beurs en word niet vertegenwoordigt door een galerie.

Ben je lid van een kunstgroep of collectief, hoe uit zich dat?
Via exto ben ik lid van een kunstenaarscollectief. http://kankunst.exto.nl/
Dit is een groep kunstenaars uit de streek van Arnhem en Nijmegen. Door lid te zijn van deze groep vinden mensen mijn website beter. In Nijmegen ben ik lid van cultureel platform Smeerolie. Hierdoor blijf ik op de hoogte van alle projecten in Nijmegen en omgeving.

Organiseer je je eigen exposities of wordt dat voor je geregeld?
Het is mijn streven om 1x in de drie maanden een tentoonstelling te hebben. Door regelmatige aquisitie en door het gebruik van netwerken lukt dit. Het hangt van de organisatie af wat er voor jeageregeld wordt als kunstenaar. Bij een groot cultureel centrum wordt er bijvoorbeeld veel geregeld en wordt je werk op gehangen door de organisatie, worden er persberichten verstuurd en uitnodigingen en affiches gemaakt. Bij kleinere instellingen wordt er veel meer van de kunstenaar zelf verwacht.

Op welke manier breid jij je netwerk uit?
Ik zorg voor een groot netwerk door middel van het mee doen aan projecten, beurzen bezoeken, sociale media, deelnemen aan netwerk bijeenkomsten en naamsbekendheid d.m.v het schrijven van artikelen. Wat ook zorgt voor de uitbreiding van mijn netwerk is dat ik me inzet voor de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Nijmegen en omgeving door middel van mijn curatorschap voor de ‘KiNK exposities’. Dit zijn exposities die hedendaagse kunst tonen in de Nicolaaskapel (gebouwd omstreeks 1030 red.), een van de oudste gebouwen van Nederland. Verder ben ik lid van ‘De schildersalon’. Hierbij schilderen wij met een aantal kunstenaars ’en plein publique’ naar model en daarmee geven wij de toeschouwer de kans om te zien hoe kunst ontstaat, en hoe kunstenaars werken.
‘Samenwerken doe ik ook met de poëziekoerier’. In de Nijmeegse boekhandel ‘De Feeks’ wordt mijn werk verkocht. Ik ben regelmatig in de winkel te vinden met dichteres Marjolein Pieks. Wij geven af en toe workshops waarbij we de toeschouwer uitnodigen om onze wisselwerking live mee te maken. Wij werken met de verhalen van de toeschouwers waardoor er een sterke interactie ontstaat met het publiek en tussen ons. Al deze zaken zorgen voor een groot netwerk en naamsbekendheid.

Hoe ben je bij Exto terecht gekomen (en hoe bevalt dat?)
Jaren geleden kwam ik bij exto terecht. Een klasgenoot van mij op de academie ontdekte de site en maakte reclame. Sindsdien maak ik gebruik van exto.
Het bevalt prima hoewel ik het soms niet eens ben met de ‘controle’ van mijn geuploade werken.

Fungeert je extosite als hoofdsite of is het extra.
Exto is mijn hoofdsite.

Heb je vragen aan Yette; stel ze gerust ook hier?


Bericht: #1
12 okt 2012 00:14
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB