Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview met Annemarie Spilker 
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
naam: Annemarie Spilker
woonplaats: Warmond
opleiding: Fotoacademie Amsterdam (cum laude, 2003)
discipline: Autonoom fotograaf met als specialisatie landschappen en zelfportretten
site: http://www.annemariespilker.exto.nl
Bijlage:
138.jpg
138.jpg [ 19.79 KiB | 2451 keer bekeken ]
Annemarie werkt vooral vanuit haar eigen gevoelens en emoties. Door hun continue latente aanwezigheid kan een liedje, kunstwerk, gebeurtenis of de natuur een trigger zijn om ze naar de oppervlakte te laten komen.

Haar zelfportretten deden in het begin erg denken aan de werken van Cindy Sherman. Inmiddels is er een duidelijk eigen stijl ontstaan maar de werken van Cindy Sherman zijn nog altijd een bron van inspiratie.
Daarnaast heeft zij een enorme bewondering voor de landschapsfotograaf Michael Kenna, en zij bezocht al meerdere exposities van hem, waar ook ter wereld.
Zijn verstilde landschappen stralen precies datgene uit wat ik ook probeer te bereiken in mijn fotografie. Een stilte, balans en evenwicht die ongelooflijk veel rust uitstraalt.

Het liefst werkt Annemarie alleen, vanuit haar eigen inspiratie. Voor sommige series heeft ze een duidelijk plan en is zij maanden bezig met voorbereiden en zoeken naar de perfecte locatie. Andere series ontstaan spontaan op het moment dat zij op een bepaalde locatie is. Opdrachten neemt zij niet aan.

Het volgende werk, een zelfportret, is heel belangrijk voor Annemarie 'this is me'.
Bijlage:
This is me.jpg
This is me.jpg [ 29.98 KiB | 2451 keer bekeken ]
Na haar afstuderen in 2003 is zij een aantal jaar aan het zoeken geweest naar haar eigen stijl. Daarnaast zijn er nog al wat onzekerheden en problemen geweest in haar privé leven.
Deze in 2010 gemaakte foto ‘Dit ben Ik’ laat zien dat zij deze moeilijke periode heeft afgesloten (de dichte deur achter haar). Bovendien kijkt ze recht in de camera en geeft bijna letterlijk een kijkje in diepst van haar ziel. Ze geeft zich daarmee volledig bloot aan de kijker.
Deze foto markeert voor haar het moment dat ze er klaar voor was en het zelfvertrouwen had om naar buiten te gaan treden met haar fotografie. Vanaf dit moment is zij zich ook steeds meer in gaan schrijven voor fotowedstrijden en is ze gaan exposeren.
De foto heeft dan ook meerdere prijzen gewonnen bij internationale fotowedstrijden. (bronze award bij Better Photography en een honorable mention bij de International Photography Awards).

Een andere foto die veel voor haar betekent is ‘Zoeken om de leegte te vullen….3’.
Bijlage:
Searching 3.jpg
Searching 3.jpg [ 40.92 KiB | 2451 keer bekeken ]
Hiermee won zij voor het eerst een prijs bij een Internationale wedstrijd (Nominatie 5the Black and White Spider Awards), de allergrootste wedstrijd op het gebied van zwart wit fotografie die jaarlijks ongeveer 40.000 – 50.000 inschrijvingen genereert.
Deze foto was onderdeel van haar eindexamen serie met gelijkluidende naam , die ging over haar onzekerheden rond haar afstuderen.
Niet wetende wat zij erna daarna wilde gaan doen, hoe een foto carrière in te kleden, hoe haar relatie zich zou ontwikkelen etc. Eigenlijk was zij op zoek naar iets al wist ze zelf niet waarnaar. In deze serie staat dus het zoeken/wachten op iets ongrijpbaars centraal.

De derde foto die Annemarie graag uit wil lichten is ‘bloemmeisje’.
Bijlage:
flower girl.jpg
flower girl.jpg [ 43.45 KiB | 2451 keer bekeken ]
Tijdens haar studie maakte ze een soortgelijke foto, maar dat was met een kwalitatief slechte camera zodat deze nooit zou kunnen vergroot en verkocht.
Het was echter de eerste foto waar ze echt tevreden over was en die uiteindelijk het begin werd van de ontwikkeling van haar eigen stijl. Deze foto is gemaakt in het kader van een onderzoek naar het werk van Cindy Sherman. Vorig jaar heb besloot ze om een remake te doen van de originele foto uit 2002. En dat is gelukt. Nu met een goede camera zodat de foto ook uitvergroot en verkocht kan worden.

Mijn vraag aan haar was of zij wat wilde vertellen over de afbeelding ‘zonder titel, 0904-02-11’, een schitterend vergezicht in zwart-wit.
Bijlage:
Zonder Titel 0904-02-11.jpg
Zonder Titel 0904-02-11.jpg [ 21.71 KiB | 2451 keer bekeken ]
Annemarie: “Een tijd geleden had ik wat nieuwe filters gekocht voor mij camera die ik wilde testen. Vandaar dat ik vanuit huis een stukje ben gaan lopen en uiteindelijk deze vuilnisbakken als test object heb genomen. Achteraf was ik eigenlijk zo blij met de foto’s. Iets zo gewoons (en eigenlijk lelijks) als een vuilnisbak werd opeens iets moois. Als ik naar deze foto kijk zie ik haast 3 oudere vrouwen die heerlijk in de zon liggen te kletsen. Vandaar dat de foto uiteindelijk meer is geworden dan alleen een studie object.

Naast haar fotografie werkt Annemarie fulltime als boekhouder en is doende met het opzetten van haar eigen administratie kantoor. Daar wil zij zich volledig gaan richten op kunstenaars en galerie houders. Op deze manier kan zij haar twee grote passies (kunst en administratie) perfect combineren. Bovendien kan zij vanuit haar kunstzinnige achtergrond kunstenaars beter kan begrijpen en ondersteunen dan reguliere administratie kantoren.

Ik vroeg haar of ze dacht dat het nog eens 50/50 zou worden, de verdeling tussen beide beroepen. Want vooral omdat het 2 passies zijn, kon ik me zo voorstellen dat zij dan beiden ook graag evenveel tijd wilt ‘geven’.
Annemarie: “Ik hoop zeker dat ik in de toekomst een gelijkwaardige verdeling bereik tussen de fotografie en de administratie. Het is echter niet mijn belangrijkste doel. Als uiteindelijk blijkt dat ik de meeste creatieve inspiratie heb door maar 25% van de tijd met fotografie bezig te zijn is dat voor mij ook voldoende. Het fotograferen mag geen doel op zich worden. Alleen als ik inspiratie heb fotografeer ik en als er een periode is dat ik geen inspiratie heb dan fotografeer ik een stuk minder. Dit komt mede doordat ik heel erg vanuit mijn eigen gevoelens en emoties werk. Die zijn niet te dwingen.”

Regelmatig is zij op markten te vinden. En in Nederland exposeert ze bij galeries en bedrijven. In New York heeft zij een freelance agent die werk voor haar verkoopt.
Annemarie is lid van de NABK en werkt als voor galerie Het Oude Raadhuis (Warmond) als jongeren - en ‘social media’ adviseur, een vrijwilligers functie.
Het gaan van haar eigen weg in de kunstwereld heeft haar voorkeur. Hierdoor is haar werk heel erg persoonlijk geworden, en totaal niet modegevoelig. Het is echter hierdoor ook absoluut geen commercieel werk.
Exposities organiseert ze meestal zelf en haar netwerk breidt ze uit door het bezoeken van beurzen, markten, openingen en exposities. En natuurlijk door haar werk voor Galerie Het Oude Raadhuis

Exto bevalt prima, alhoewel ze niet meer precies weet hoe ze er terecht is gekomen enkele jaren terug.
Haar site hier fungeert als extra omdat haar eigen websites, deze en deze, de belangrijkste zijn. Ook is ze heel actief op haar facebookpagina.


Heb je nog een vraag aan Annemarie? Stel deze dan hier.

Rian van Nieuwkerk

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #1
11 mei 2012 06:47
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gastenZoek naar:
cron
Powered by phpBB