Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
 Interview met Fred van der Wal 
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
Naam: Fred van der Wal
Woonplaats: SintAnnaparochie
Opleiding: Ateliers ‘63
Discipline: olieverf/tekening/fotografie/collage/tekstschrijven
site: http://www.fredvanderwal.nl/
Bijlage:
POTLOOD.jpg
POTLOOD.jpg [ 32.11 KiB | 2502 keer bekeken ]
Fred wordt geïnspireerd door foto’s en dan vooral door de foto realisten uit de zeventiger jaren en de pop-art kunstenaars.
Als uitgangspunt heeft hij altijd een lijntekening die hij met behulp van een beamer (vroeger dia projector of episcoop) op het papier/doek projecteert. Vroeger deed hij alles uit de hand, hetgeen, zijns inziens, intussen een behoorlijk achterhaalde en ouderwetse manier van doen is.

Diverse recente werken nemen voor hem een belangrijke plaats in. Maar de grote tekeningen, waaronder een zelfportret met bijl als gevaarlijk man, twee meter groot bij 90 cm en zes maanden werk, is toch wel favoriet. Helaas is daar geen foto van.
Wel van een laatste andere tekening van een meter hoog. Fred: “De reden is dat mijn werk na 1996 pas zijn vorm heeft gevonden in eigen beeldtaal, daarvoor niet, dus van 1966 tot 1996 eigenlijk te veel naar alle kanten uitgewaaierd binnen het realistische genre, dus ben ik een laatbloeiertje!”
Bijlage:
FISHERMANS FRIEND-1.jpg
FISHERMANS FRIEND-1.jpg [ 33.94 KiB | 2502 keer bekeken ]
In 1965 begon hij als zelfstandig beeldend kunstenaar en profileerde zich een jaar later al door middel van teksten en foto’s, boeken en catalogi, magazines en weblogs.
Reken daar de exposities in galeries en via kunstenaarsverenigingen als Arti et Amicitiae te Amsterdam, Pulchri Studio te Den Haag, Nederlandse vereniging van Tekenaars, Le Groupe te Nevers en de International Pencil Artist Association bij, en de opmerking dat hij nogal aan de weg timmert verwordt tot een understatement.

Ook hier en op Dump je Kunst is werk van Fred te vinden.
Daarnaast gaan diverse van zijn recente werken binnenkort dan ook naar New York voor een expositie in Salmagundi Club, Fifth Avenue.
Bijlage:
Fishersman's Friend. Mijn enige vriend op aarde.jpg
Fishersman's Friend. Mijn enige vriend op aarde.jpg [ 46.92 KiB | 2502 keer bekeken ]
Lesgeven zit zeker niet in zijn bloed en het exposeren bij galeries doet hij bij voorkeur niet, vooral vanwege het steeds hogere percentage aan provisie wat gerekend wordt.
Wel heeft hij een eigen galerieruimte aan huis waar hij zelfstandig en zich distantiërend van nabije collegae zijn gang gaat. Steeds afgewezen door Friese kunstenaarsclubs, - kunstwebsites of - subsidies voor catalogi en exposities is hij gewoon doorgegaan want het contact met zijn roots is hij nooit kwijt geweest.
Want daar waar er geen ruimte voor hem is/was in de gesloten garde in het noorden des lands, “ze vinden dat Amsterdammers een grote bek hebben. Nou, dat is dus ook zo!”, aldus Fred, heeft hij met zijn collega’s in Amsterdam en Den Haag een goede band.
Bijlage:
vergrootglas 599-1.jpg
vergrootglas 599-1.jpg [ 35.18 KiB | 2502 keer bekeken ]
Ik vroeg hem naar de behoorlijke lijst op zijn site met allemaal ‘hoogtepunten’ uit z’n leven voorzien van jaartal (alsook het legio aantal woonstekken). Afgezien van het feit dat dát hem ongetwijfeld vormt en heeft gevormd als mens, was ik ook benieuwd in welk opzicht dat hem als artiest bepaald heeft.
Fred: “Moeilijk aan te geven. Wel was ik liever wat meer geworteld in een dorp of stad, aan de andere kant heb ik het na een jaar of vier, vijf wel gezien in een plaats en wil dan weer verhuizen. Eigenlijk wel gek. Verder denk ik nooit zo erg veel na over mezelf, en doe liever dingen, maak gemakkelijk contact met mensen in diverse kringen, van de sportschool (tot 1995 karate, boksen, fitness) tot en met hbo en academisch nivo. Zelden praat ik over eigen werk met kennissen en houd helemaal niet van er over op te scheppen. Behalve op weblogs, ha!”

Ziet hij van bepaalde gebeurtenissen de invloed op zijn werk terug?
Fred: “Nou en of! Ik was ontzettend verlegen tot ik de kunst ontdekte als medium om je waar te maken. Een compensatie middel? vast wel!”
Bijlage:
Misja, Ina, Natasja.jpg
Misja, Ina, Natasja.jpg [ 36.33 KiB | 2502 keer bekeken ]
Is zijn werk in zoverre dan ook een uitlaatklep geweest? Of te wel: is hij een schopper gebleven/geworden of heeft hij de oneerlijkheid van het leven kunnen integreren in zijn bestaan?
Fred: “In de familiekring en op Arti geld ik als een zich niet opdringerig manifesterende en ook niet luidruchtige kunstenaar. Wat de oneerlijkheid van het leven betreft: ik heb heel veel geluk gehad, persoonlijk, financieel, relationeel en in mijn werk, maar we willen altijd meer, meer, meer... zo zijn de mannen. Verder een grote hekel aan ruzie. Kunsthistoricus Huub Mous schreef eens; in de omgang vriendelijk en behulpzaam op papier (weblogs e.d. maar ook in druk) een monster. En daar moest ik me toch om lachen! Ik ben afgelopen jaren voor van alles uitgemaakt op weblogs; gekenmerkt als pervert, gestoord, schizoïde, paranoïde, leugenaar. Het geeft veel vreugde.”

De zelfportretten nemen ook een plek in op zijn site. Ik vroeg hem naar zijn reden.
Fred: “We zijn zelf het gemakkelijkste model en super goedkoop ook. Zo geduldig. Ik heb ook portretten (al dan niet in opdracht) voor anderen gemaakt.”
Bijlage:
Verboden vrucht, heilige schrik.jpg
Verboden vrucht, heilige schrik.jpg [ 37.19 KiB | 2502 keer bekeken ]
Vernissages van exposities waar zijn werk getoond wordt, worden graag door hem bezocht alwaar hij, aldus Fred: “te veel drinkt, maar altijd de bescheiden, wereldvreemde, mensenschuwe artiest blijft, die niet graag in het centrum van de belangstelling staat bij feesten en partijen.
Men noemt mij in journalistieke Friese kringen ’De zieligste kunstenaar van Friesland’. Dan weten we het wel!”
Dat maakte mij echter nieuwsgierig dus ik vroeg hem naar het waarom. Het bleek een grapje te zijn van journalist Singelsma, om dat boven een artikel te zetten. Fred, niet gespeend van enige zelfspot moedigde aan om dat dan ook echt te doen te doen, maar de journalist zag er bij nader inzien toch maar vanaf. “In ieder geval”, aldus de kunstenaar, “heeft het tot veel vermaak tijdens dat interview geleid.”

Exposities organiseert hij soms zelf en soms wordt dat geregeld zoals bv bij zijn deelname aan “Dutch Scenes” in Salmagundi, New York (mei/juni 2012) of in de zalen van Pulchri en Arti.

Mailen is voor hem een groot goed als het gaat om aan de weg te blijven timmeren en gekend te zijn.
Dat, samen met zijn site bij exto, opgezet door de eveneens bij exto bekende kunstenares Isis Nedloni bevalt hem zeer goed. Misschien komt er nog eens een site voor zijn fotografisch materiaal.

Heb je nog een vraag aan Fred? Stel deze hier.


Rian van Nieuwkerk

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #1
30 maart 2012 06:39
Profiel WWW

Berichten: 2
Uitstekend verhaal van kunstenares Rian, die het interview serieus heeft aangepakt en daar behoorlijk wat tijd in heeft gestoken. Vanaf het eerste mail contact en bezoek van haar site had ik direct vertrouwen in haar schrijven en waardering voor haar beeldend werk.
Mijn dank, Rian!


Bericht: #2
01 apr 2012 08:14
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
graag gedaan Fred.

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #3
01 apr 2012 19:25
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 1
Hallo my dear Fred,
Wat een prachtig interview is dit geworden!
Zeer compact en waarheids getrouw....en ook sier je je in een charmante bescheidenheid...want dat ben je als persoon.....en tegelijker tijd heerlijk to the point waardoor de inhoud krachtig is...
Ik houd erg van je werken...en nog veel meer....maar dat is prive....
In het beeldende proces van Fred kun je zien hoe zijn (h) eerlijke werk is over gegaan naar een steeds grotere organische structuur en springt de zelfspot op majesteuze wijze naar voren.
Dit vormt al vele vele jaren de eigen krachtige stijl van deze bijzondere kunstenaar.
Wat je schrijft over compensatie...dat kunst veelal compensatie is, daar ben ik het helemaal mee eens.
Het baart zich vanuit een innerlijke ongrijpbare beweging en heeft de mens geluk als zij of hij deze drang te pakken krijgt.

Uit het interview komt gelukkig ook de enorme drive van Fred naar voren.
Want als iemand een creatie drive heeft, dan is Fred het wel!

Ik heb geen vragen...maar wilde wel mijn complimenten uitdelen naar zowel de maker als de hoofdpersoon van dit interview.

Bij deze......


Bericht: #4
02 apr 2012 19:10
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB