Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview met Connie Harkema 

Berichten: 47
Naam: Connie Harkema
Woonplaats: Warns (Friesland) en Gouda
Opleiding: autodidact, cursus journalistiek LOI, cursus PR en voorlichting, enkele modules Cultuurwetenschappen OU
Discipline: beeldend woordkunstenaar
Website: connieharkema.exto.nl
Bijlage:
Connie Harkema, foto van Hulya Celik tijdens  Social Network Writers beurs in Gorinchem.jpg
Connie Harkema, foto van Hulya Celik tijdens Social Network Writers beurs in Gorinchem.jpg [ 54.39 KiB | 4364 keer bekeken ]

Inspiratie en werkwijze
Voor Connie Harkema staan woord en beeld altijd in nauwe relatie met elkaar. Connie schrijft gedichten bij haar schilderijen, of gebruikt de schilderijen als illustratie bij haar verhalen of bij die van anderen.
De mens staat centraal in haar werk. De mens is tegelijk ook - naast architectuur - de grootste inspiratiebron waarbij ze steeds probeert te achterhalen wat haar gesprekspartners van vlees en bloed én fictieve personages doen, denken en wat ze drijft. Het mooiste van haar vak vindt ze, dat door middel van schrijven en schilderen het mogelijk is het enthousiasme van beide groepen over te brengen op een breed publiek en dat ze daarmee weer anderen kan inspireren “om te genieten van al het moois om ons heen en wellicht een aanzet te geven om zelf tot een eigen interpretatie of creatie te komen”.

Op kunstzinnig vlak werkt ze aan haar ambitie bestaande kunst- en cultuuruitingen over te zetten in een combinatie van eigen verhalend en beeldend werk. Daarbij gaat ze uit van bestaande kunst- en bouwwerken die ze ‘vertaalt’ naar haar eigen fantasie.
Op de vraag of Connie kan uitleggen op welke manier ze dit doet antwoordt ze; “Het gaat dan niet alleen om het werk zelf, maar ook om de achtergrond en beweegredenen van hoe een kunstenaar tot een bepaald werk is gekomen. En daarbij gaat het om de mens (of in het geval van een boek of gedicht: het personage) achter het werk of de verrichte handeling. Door andermans overwegingen te vermengen met de eigen gevoelens en ideeën ontstaat een totaal nieuw werk”.
Bijlage:
Vrouwtje van Stavoren.jpg
Vrouwtje van Stavoren.jpg [ 93.87 KiB | 4364 keer bekeken ]

Connie omschrijft haar schilderstijl als modern, kleurrijk en verhalend met een symbolistische, soms surrealistische en grafische inslag. Ze probeert door middel van een persoonlijke symboliek uiting te geven aan opvattingen en emoties met een diepere betekenis.
Het gevoel ligt voor haar niet alleen in het onderwerp, maar ook in de compositie, het ritme, de lijnen en het kleurgebruik. Daarbij gaat de verbeelding boven het realisme. Het gebruik van vlakken en lijnen, vaak in golvende beweging, drukken haar denkproces uit. Ze voegt haar eigen interpretatie toe aan bestaande kunst- en cultuuruitingen. Om die reden is voor haar een kunstwerk nooit af. Volgens Connie kun je er geen eenduidige uitleg aan geven. Wanneer een kunstwerk haar aanspreekt, gaat ze er een proces mee aan. Ze denkt erover en zet het in haar eigen context.
De teksten en beeltenissen die ze maakt, zijn bedoeld als inspiratiebron en ‘voeding’ voor anderen. Een kunstwerk is voor haar pas geslaagd als toeschouwers er in hun hoofd zelf mee aan de slag gaan en er hun eigen troost of vreugde in vinden.

Werk je volgens een bepaalde methode?
Vaak zet ze haar schilderijen in potlood op en verft het later met kleur in. De voorstelling staat meestal van te voren al in grote lijnen vast. Al werkende komen daar kleine veranderingen in. Soms begint ze vanuit het schilderen en maakt ze daar later een gedicht bij. Een andere keer schrijft ze een verhaal, waarbij ze een illustratie maakt. De ene keer is dus de tekst het uitgangspunt en de andere keer het beeld.
Connie; “Wil je met gevoel kunnen schrijven en schilderen dan zul je niet alleen goed moeten kijken, maar ook goed moeten horen, luisteren, proeven en ruiken. Al deze zintuiglijke waarnemingen zet ik als geheel om in een eindproduct, of dat nu een schilderij, tekening, gedicht of verhaal is. Wanneer dat op beide kunstzinnige vlakken goed lukt, dan kan ik woord en beeld op elkaar afstemmen, waardoor het elkaar versterkt. De meest ultieme wisselwerking tussen woord en beeld is als de tekst en de afbeelding op één doek terechtkomen, zodat ze met elkaar versmelten”. Dat is ook iets, waar Connie in de verre toekomst mee verder wil, als de projecten waarmee ze nu mee bezig is of die nog op stapel staan, zijn afgesloten.

Een voorbeeld van haar werkwijze is het schilderij ‘Gouda in beweging’, hierbij ontstond eerst het beeld en vervolgens het gedicht.
Bijlage:
Gouda in beweging .jpg
Gouda in beweging .jpg [ 153.56 KiB | 4364 keer bekeken ]

Uitgelicht
Connie noemt het werk ‘Sagrada Familia’ in antwoord op de vraag welk werk voor haar een speciale plek inneemt. Deze voorstelling is ook de cover van haar reisboek ‘Reisschilderingen’, het eerste boek waarbij ze woord en beeld heeft gecombineerd. Het is tevens de eerste keer dat ze architectuur op zo’n caleidoscoopachtige manier heeft weergegeven, een stijl die in haar latere werk steeds vaker zal terugkeren.
‘Reisschilderingen’ beslaat vijfentwintig jaar reisbelevenissen in woord en beeld. Olieverfschilderijen in afwisselende stijlen versterken de beschrijvingen van de landen waar ze reisde. Tegen deze achtergrond speelt de wisselende gezinssituatie tijdens deze vijfentwintigjarige periode een belangrijke rol.
Bijlage:
Sagrada Familia.jpg
Sagrada Familia.jpg [ 77.03 KiB | 4364 keer bekeken ]

Hoe profileer je jezelf?
Haar beeldend werk probeert Connie zoveel mogelijk met het schrijfwerk te combineren. Onder andere in een onlangs geschreven cursus ‘Poëzie schrijven’ waarbij veel van haar schilderijen als illustratiemateriaal bij het lesmateriaal zijn gebruikt.
Ook geef ze door heel Nederland een Powerpoint-presentatie van haar schilderijen onder de naam ‘Reizende expositie - Woordbeeldig’, waarbij ze de bijbehorende verhalen en gedichten voorleest.
Verder organiseert Connie verschillende soorten workshops over beeldende kunst en schrijven, o.a. over zintuiglijk waarnemen bij zowel woord als beeld en de wisselwerking daartussen.
Tussen bovenstaande werkzaamheden door redigeert ze boeken, verzorgt ze de PR voor een uitgeverij, houdt ze (live)interviews en schrijft ze verslagen en bedrijfspresentaties, waaronder boeken in opdracht.
Naast af en toe een kunstmarkt of expositie is het tijdens boekpresentaties of open podia voor dichters en/of verhalenvertellers waar Connie uit eigen werk voorleest dat ze ook de aandacht voor haar schilderijen trekt. Daarnaast probeert ze zoveel mogelijk geïllustreerde verhalen en gedichten op internet of in de media te publiceren.
Exposities organiseert ze zelf of samen met mede-exposanten.
Bijlage:
Tjechie.jpg
Tjechie.jpg [ 72.32 KiB | 4364 keer bekeken ]

Omdat Connie door het hele land werkt, heeft ze als uitvalbasis ook nog een woon/werkonderkomen in Gouda. Ze is daar lid geworden van de Goudse Kunstkring ‘Binnenkijken’ en van de kunstenaarsvereniging ‘KrimpenerKunstWaard’. Met de Goudse Kunstkring heeft ze nu twee jaar achtereen in de Agnietenkapel in Gouda geëxposeerd. Hieruit is een aantal gastoptredens in de regio Krimpen aan den IJssel voortgekomen, o.a. in een gedichtenprogramma bij de lokale radio-omroep.

Haar netwerk wordt uitgebreid met de contacten die ze bij exposities en presentaties opdoet. Connie heeft naast Exto nog een eigen website www.connieharkema.com en is te vinden op "Kunst en Marketing", op Flickr en Todio.
Verder verstuurt ze elke twee maanden een digitale nieuwsbrief en presenteert ze zich via de sociale media en op relevante internetsites.


Heb je nog vragen aan Connie, stel ze hier!


Liesbeth Daale


Bericht: #1
12 jan 2012 22:50
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB