Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Special edition: Stichting Creator 
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
Vandaag staat in kunstnieuws de stichting Creator Centraal. Deze stichting, in het leven geroepen door Erik Sok (Amsterdam), staat aan de basis van een breed scala van culturele uitingen.

Bijlage:
kreator.jpg
kreator.jpg [ 13.68 KiB | 1918 keer bekeken ]


Erik Sok vertelt daarover:
“Toen ik in 2005 mij ging beseffen dat het steeds moeilijker werd om met kunst boven het maaiveld uit te komen in de zin van verrassend, goed, vrolijk en zinnig bedacht ik een stichting.
Galerieën, musea, leken alleen nog de bij het grote publiek bekende artiesten te willen uitbuiten… en de kunstmarkten werden bezet door al dan niet kunstzinnigen, die er een hobby op na hielden: 'Kunst', meestal door hun echtgenoten gesponsord.
Daar kwam nog bij dat de regering al over overgangsregelingen sprak waarbij de etalagefunctie van bijvoorbeeld de publieke omroep voor kunst en cultuur duidelijk onder druk kwam te staan.
De kunstsector begon een negatieve klank te krijgen wat op de lange termijn ook nadelige gevolg kreeg. Het culturele bewustzijn in Nederland werd uitgehold.
De tendens tot marginalisering van kunst en cultuur is door de kabinetsvisie alleen maar versterkt. Daar kwam nog bij dat openbare ruimten steeds vaker leeg stonden en de kraakbewegingen meer en meer als een plaag werd gezien.
Het bleek dat je als kunstenaar eerst door allerlei blokkades heen moest, die door het dat negatieve milieu was ingegeven… waardoor het bijna ondoenlijk werd om voet aan de grond te krijgen voor expositie mogelijkheden.”

Bijlage:
Wrakkie1.jpg
Wrakkie1.jpg [ 46.21 KiB | 1918 keer bekeken ]


Een stichting met rechtspersoon leek hem een oplossing en het bleek ook voor het aanvragen van subsidies de enige mogelijkheid om daar een beroep op te kunnen doen. Daarnaast werd het al snel duidelijk dat het bij expositieruimtes gelijk een mooie binnenkomer was om voor vol aangezien te worden als het al geen eis was om überhaupt in aanmerking te komen voor het kunnen tentoonstellen.
De oprichtingsakte, kamer van koophandel, bankzaken, belastingen, alles werd in gang gezet…
De kosten had Erik Sok, destijds werkzaam als art director bij een uitgeverij waar zeer veel kunstboeken, tijdschriften en cultuur evenementen geproduceerd werden, er graag voor over.

Het doel
Stichting Creator is een instelling die zich inzet voor het stimuleren van culturele verrassingen.

In een samenleving waarin de nadruk ligt op economie, concurrentie en materiële zaken, is het nodig om dit te ontwikkelen. Het bindt, troost, ontspant, inspireert en stemt tot nadenken, waardoor ze een essentieel element voor elke samenleving zijn.
De globalisering zorgt voor grenzeloze mogelijkheden, maar maakt de mensheid tot eenheidsworst. Afwijkend gedrag wordt als bedreigend ervaren, wat individuele ontplooiing en artistieke ideeën niet ten goede komt.

Veel kunstenaarsinitiatieven vinden al hun weg in de samenleving via allerlei subsidiepotjes, (hetgeen anno 2011 voorbij is) maar een grote hoeveelheid verrassende ideeën ziet geen levenslicht omdat zij niet aan bepaalde eisen kunnen voldoen en buiten de boot vallen door bv. niet de juiste opleiding, niet de juiste connecties, gebrek aan ervaring bij het lanceren van het idee. Maar het zijn wel goede culturele verrassing.

Zodoende wil Stichting Creator ruimte te creëren voor deze net buiten de boot vallende initiatieven die niet via de gebaande paden tot hun recht kunnen komen.
Dit kunnen allerlei soorten ideeën zijn, van zowel professionele kunstenaars als amateurs, op alle culturele terreinen. Het biedt kunstenaars, publiek en investeerders de mogelijkheid elkaar daar te vinden en er samen van te genieten.
De stichting helpt bij de ontwikkeling, de financiering en de organisatie van de ideeën en stimuleert samenwerking tussen verschillende deelnemers via diverse discussiefora, alsmede het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Op de site van Stichting Creator, gerund door mede 'gids' van de stichting Ellen van Putten, staan de projecten die inmiddels zijn verwezenlijkt:
Theo van Gogh, zwervend beeld.
ArtArk, varend-atelier-galerie-museum.
Woerdes, gesamt kunst 30 kunstenaars produceren terplekke.
Mea Vulva, discussie tentoonstelling.
Goed Mis! Kunstenaars collectief, Bent u ook zo geMAKkelijk?
Natuur op zijn Kant, expositie waarin de natuur anders wordt beleeft.
Wrakkentochten, stelt de zeebodem droog.
A day at the Parking, een dagje gestrand.
Zwerfkunst, waarbij kunst over de wereld zwerft en gevolgd wordt via internet.
Droomreis, 30 tal kunstenaars maken een virtuele droomreis. arteFacten, site voor ontdekkingen. Temo-art, zoeft voorbij.

En er staat meer te gebeuren….

Daarom in via Kunstnieuws een oproep. Want ben je sympathisant van deze initiatiefrijke stichting, die niet gaat voor het grote geld, maar wel voor het grote delen van kunst met het publiek… meld je dan aan als donateur.
Het gaat niet om enorme bedragen, alle kleine beetjes helpen. En om dat te benadrukken is er voor iedereen die st. Creator voor minstens 10 euro wil sponsoren, een leuke en blijvende verrassing. Bezoek voor de juiste informatie hierover de website.
Bijlage:
CreaTORklein.jpg
CreaTORklein.jpg [ 38.64 KiB | 1918 keer bekeken ]


Rian van Nieuwkerk
Kunstnieuws.nl

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #1
23 dec 2011 14:45
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB