Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
 Interview met Otteline Tuitel 
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
Naam: Otteline Tuitel
woonplaats: Sint-Michielsgestel
opleiding: Geen kunstopleiding genoten. Meerdere certificaten van (gespecialiseerde) cursussen, les gevolgd bij enkele ervaren Metal Clay bewerkers uit Engeland, US, Hawaii en Japan, verder overwegend autodidact
discipline: Metaalklei
site: http://ottelinetuitel.exto.nl/
Bijlage:
Otteline_Tuitel.jpg
Otteline_Tuitel.jpg [ 29.77 KiB | 4562 keer bekeken ]
Otteline begint met een uiteenzetting over de basis van de Metaalklei kunst: “deze vorm van kunst is wereldwijd nog vrij onbekend. Het proces van het sinteren van metaaldeeltjes - of een combinatie van verschillende metaalsoorten - staat in de kunstwereld nog in de kinderschoenen.
Wat een jaar of 15 geleden begon met het edelmetaal zilverklei - voornamelijk toegepast in de sieradenbranche - is inmiddels uitgebreid met een serie halfedel- en onedel metalen, zoals koper-, brons-, witte brons-, roze brons- en staalklei. Deze onedele metalen bieden in vergelijking met het dure zilver de uitdaging om enerzijds groter te werken, en anderzijds technieken toe te passen om combinaties van metalen in een werkstuk te creëren (Mokume Gane techniek).
Bijlage:
50jpg.JPG
50jpg.JPG [ 28.05 KiB | 4562 keer bekeken ]

In haar kennismakingsjaren met metaalklei heeft zij zich voornamelijk gericht op het vervaardigen van sieraden van zilver. Wat heel duidelijk naar voren komt in haar werk is het belangrijke aspect van kleur. Bewust kiest Otteline daarom voor combinaties van diverse materialen zoals van zilver met glas, hars, polymeerklei, bladgoud en cubic zirkonia.
Daarnaast werd het met de komst van de onedele metaalklei soorten financieel een stuk aantrekkelijker om sculpturen te vervaardigen. Met haar voorliefde voor boetseren kreeg het werken met metaalklei daardoor een nieuwe impuls….haar horizon werd verbreed en een nieuwe uitdaging geboren.
‘De gedachte alleen al dat je een sculptuur van verschillende metalen rechtstreeks kunt ‘kneden’, zonder wasmodel of gieten! Met als enige beperking de afmeting van de ovencabine waarin het werk moet worden gestookt’, aldus Otteline.
Bijlage:
little man.JPG
little man.JPG [ 21.4 KiB | 4562 keer bekeken ]

In de afgelopen anderhalf jaar dat zij met deze onedele metaalklei soorten werkte, lag de uitdaging voornamelijk in het proefondervindelijk leren begrijpen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van het sinteren van combinaties van metalen zijn.
Uit deze periode zijn – naast een heleboel mislukkingen – ook een aantal fraaie objecten voortgekomen.
Op metaalklei gebied is Otteline een bewonderaar van Gordon K. Uyehara die zich met zijn werk als een van de weinigen ook buiten de sieradenbranche begeeft. Ook is zij al heel lang onder de indruk van het werk van de helaas veel te vroeg overleden Eddie Nijssen. Zijn werk vormt voor haar zeker een bron van inspiratie, wat terug te vinden is in haar werk Hippotes (een kleine ode aan Eddie).
Bijlage:
hippotes.JPG
hippotes.JPG [ 25.5 KiB | 4562 keer bekeken ]

Zij is zich ervan bewust aan de wieg te staan van deze nieuwe discipline en er zal nog veel tijd gaan zitten in het vinden van de grenzen, want die zoekt zij altijd graag op. En eenmaal gevonden, kan ze eindelijk los gaan; want "aan inspiratie ontbreekt het niet, momenteel hooguit aan tijd”, aldus Otteline
De hanger ´Division´ neemt voor haar nog steeds de meest speciale plek in.
Bijlage:
Pendant Division 2007.jpg
Pendant Division 2007.jpg [ 58.94 KiB | 4562 keer bekeken ]
Dit werk maakte zij nl. voor de Art Clay Silver - Asseccories - Contest 2007, ingesteld door Aida Chemicals Tokyo/Japan. Otteline: “Het wedstrijdthema ´change´ sloot perfect aan op een belangrijke verandering in mijn leven; het overlijden van mijn moeder, waardoor ik meteen een beeld had van hoe ik deze verandering tot uiting kon brengen in een sieraad. De hanger symboliseert de impact van het overlijden destijds op het leven van mij en mijn zussen. De druppel in het midden, de kern van de cirkel, symboliseert het verlies c.q. het wegvallen. De gekleurde ringen staan voor de kinderen. Het doorbreken van de cirkel en de neerwaarts kronkelende linten, symboliseert onze gemoedstoestand in de periode kort na het verlies.
De kleuren groen op de voorzijde van de hanger staan voor het aardse en gelijkenissen binnen het gezin, het blauw aan de achterzijde van de hanger staat voor het hemelse. Voor de ‘verandering’ is de hanger aan twee zijden draagbaar gemaakt.”

Op de vraag of zij met deze discipline wel eens aanliep tegen onbegrip/afkeuring van bv. goud – en zilversmeden, de metaalkleikunstenaar inderdaad in hun vaarwater zit of dat de klei juist een extra dimensie en meer mogelijkheden geeft en hoe zit het bv met restmateriaal en afval antwoordde Otteline:
“Zeker in de beginperiode was er veel onbegrip en afkeuring bij de edelsmeden omdat metaalklei zonder investering in een jarenlange opleiding en dure gereedschappen veel mogelijkheden biedt voor iedereen die er maar mee aan de slag wil. Wel is het zo dat sieraden van zilverklei (van meer dan 7 gram) die ter verkoop worden aangeboden voorzien moeten zijn van een door Waarborg Holland goedgekeurd verantwoordelijkheidsteken en gehaltestempel. Hierdoor blijft het voor vele beoefenaars een hobbymatige en geen commerciële bezigheid.

Tegenwoordig zie je wel steeds meer edelsmeden die een cursus metaalklei volgen om een extra dimensie aan hun werk te kunnen geven en tegelijkertijd steeds meer metaalklei kunstenaars die een cursus edelsmeden volgen om ook een deel van die technieken te beheersen. Beide werelden komen dus wel steeds dichter bij elkaar.
De mogelijkheden en onmogelijkheden zijn helemaal afhankelijk van het opleidingsniveau en ervaring van de kunstenaar. Bv. Het goed inschatten van de mate van krimp (en de invloed die dit heeft op een ontwerp) vraagt enige ervaring. Maar voor een ervaren metaalkleikunstenaar is ook het maken van een ring op maat met zetting geen probleem, net als het kleiner of groter maken van ringen.
Bijlage:
zettingen.JPG
zettingen.JPG [ 23.48 KiB | 4562 keer bekeken ]

Ontwerpen die nog niet zijn afgebakken kunnen eventueel weer geheel worden omgevormd tot klei. Eenmaal afgebakken werk kan – indien men de techniek beheerst – worden omgesmolten. En aangezien zilver tegenwoordig goud waard is, is ook bij de metaalkleikunstenaar sprake van afval-verzamelwoede. Vijlsel van gedroogde onafgebakken metaalklei bijvoorbeeld kan door toevoeging van water worden gevormd tot een smeerbare pasta waarmee verbindingen kunnen worden gemaakt of reparaties kunnen worden uitgevoerd.

In 2002 is Otteline gestart met Non!Soesa Creatief, een creatief workshop centrum voor particulier en bedrijf. Naast het verzorgen van workshops/cursussen met o.a. metaalklei, runt zij ook een webwinkel met betreffende producten en gereedschappen om bv. haar cursisten van de benodigde materialen te kunnen voorzien.
Een paar keer nam zij deel aan een markt, maar dat bleek niet echt iets voor haar c.q. haar werk te zijn. Aandacht was er genoeg, maar vanwege het uitblijven van verkoop concludeerde zij dat het niet in deze hoek gezocht moest worden.
Bijlage:
tree for Els.JPG
tree for Els.JPG [ 22.2 KiB | 4562 keer bekeken ]

Zeer recent is zij lid geworden van de Stichting KuBra, kunstenaars uit Brabant. Op dit moment uit zich dat alleen nog door een naamsvermelding op de website met een link naar haar werk op Exto.
Wat het lidmaatschap in de toekomst verder zal gaan inhouden is nog de vraag, maar Otteline hoopt dat zij via KuBra kan deelnemen aan exposities (tot nu toe werd haar werk alleen in de workshopstudio getoond), in contact komt met andere kunstenaars en haar netwerk kan vergroten.
Door de workshops en het organiseren van open dagen trekt zij iig wel al veel bezoekers naar de studio, daarnaast genereert haar website bij exto aandacht, via haar creatief centrum (Non!Soesa Creatief) komt aardig wat binnen en bv. virtueel via Facebook/Flickr etc.

Een collega bracht haar destijds op de hoogte van Exto op het moment dat zij zelf al bezig aan een eigen website. Exto bleek, in tegenstelling tot de tijdrovende bezigheid die dat bouwen inhield, heel gebruiksvriendelijk en het biedt alle mogelijkheden om jezelf te profileren. Exto is dan ook de hoofdsite voor haar werken.
Tot slot zegt Otteline dat ze hoopt dat ook op het forum de metaalklei wat meer in opmars gaat komen en collega’s is deze tak van de kunst zal zij zeker motiveren om hun werk op Exto te plaatsen.

Heb je nog een vraag aan Otteline? Stel deze dan hier.

Rian van Nieuwkerk

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #1
13 okt 2011 18:55
Profiel WWW

Berichten: 105
Pendant division 2007 vind ik erg mooi, het raakt me diep.


Bericht: #2
14 okt 2011 09:36
Profiel

Berichten: 3
Dankjewel Julia!
groet van Otteline


Bericht: #3
14 okt 2011 09:44
Profiel

Berichten: 3
Wat een superleuk interview Otteline. Leuk dat je ook lid bent geworden van Kubra.


Bericht: #4
14 okt 2011 18:07
Profiel

Berichten: 3
He Irma, bedankt voor je compliment! En je ziet waar tips toe leiden!


Bericht: #5
14 okt 2011 18:16
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gastenZoek naar:
Powered by phpBB