Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
 Interview met Nicole Carvajal 

Berichten: 71
Naam: Nicole Carvajal
Woonplaats: Leiden
Opleiding: Rietveld Academie
Discipline: Schilderen/tekenen
Site: http://www.carvajal.exto.nl
Bijlage:
Nicole Carvajal.jpg
Nicole Carvajal.jpg [ 56.61 KiB | 2496 keer bekeken ]

Inspiratie
Nicole Carvajal verwijst in haar werk naar het rijke verleden van kunstenaars uit de zestiende- en zeventiende eeuw, waaronder Gerard Dou en Vermeer. Maar daarnaast ook uit het kubisme (Picasso, Juan Gris) en het surrealisme en dada (Giorgio de Chirico en Max Ernst).
Deze kunstenaars en stromingen zijn een grote inspiratiebron in haar werk.

Haar eigen verleden en haar jeugd in Chili speelt een grote rol in haar werk, net zoals liefde, bedrog en geluk, en allerlei observaties uit het dagelijks leven.
Op de vraag hoe haar Chileense achtergrond terug te herkennen is in haar werk antwoordt ze dat je dit bijvoorbeeld terugziet in de schilderijen van een aantal jaar geleden toen ze veel mannen als ‘macho’s’, en de vrouwen als ‘gewillige vrouw’ schilderde. En verder in thema’s uit het dagelijks leven, haar obsessie met ‘mooi’ en ‘lelijk’, de sleur die altijd op de loer ligt, media en film.
Dertig jaar geleden toen ze net in Amsterdam was gearriveerd, werd ze al vrij snel geconfronteerd met een voor haar onbekend verschijnsel; de raamprostitutie.
Het was toentertijd een schok om vrouwen achter het raam te zien en “de kiezende mannen met lustige ogen, verslagen in hun driften, zoekend naar plezier en valse warmte”.
De relatie tussen mannen en vrouwen, de vrouw als heilige, moeder, zuster of non, de man als keurige leraar, vader of pooier en het proces van kijken en bekeken worden zijn thema’s die vaak terug komen in haar werk.
Bijlage:
De blik.jpg
De blik.jpg [ 95.25 KiB | 2496 keer bekeken ]

Nicole selecteert beelden uit haar dagelijks leven en uit de kunstgeschiedenis, ze brengt deze samen in één schilderij. Dit leidt vaak tot onverwachte en raadselachtige combinaties van beelden uit totaal verschillende tijdvakken en verschillende contexten.
Het worden kleine toneelstukjes waarbij je zelf nog een groot deel kunt invullen, en op verschillende manieren kunt uitleggen.
Achter elk schilderij moet een poëtische of verhalende gedachte zitten, het zijn niet alleen vormen en kleuren. “Zonder dat, is het net behang”.

Werkwijze
Veel van haar schilderijen zijn als een doorkijkje opgebouwd: je kijkt naar een interieur dat je net kunt zien omdat er even een gordijn wordt opgelicht of opzijgeschoven.
Het geeft een coulissen effect. De toeschouwer neemt een kijkje in een scene die zich afspeelt op het doek, een scene met een surrealistische en of met een absurdistische stijl en lading.
Bijvoorbeeld in een portret , schildert ze een kubistisch werkje in plaats van een gezicht. Het krijgt dan de titel mee; ‘Enigma’. De titels bij haar werk zijn steeds een toevoeging op het beeld. De kijker wordt aan het denken gezet en zal zelf verder moeten associëren op het beeld wat te zien is.
Ieder schilderij heeft dan ook een titel, of soms zelfs een hele zin. Op die manier wordt het beeld versterkt en krijgt de ‘poëzie’ of het ‘drama’ wat door Nicole’s hoofd speelt een plaats.

Bij het zoeken naar bruikbare beelden die ze kan verwerken in schilderijen kijkt en leest ze in bijvoorbeeld kranten, artikelen met foto’s, oude film stills, religieuze prenten uit de middeleeuwen etc. Of het kan zijn dat ze een een stuk in een boek leest wat genoeg ‘voeding’ geeft voor een volgend schilderij.
Ze verwerkt veel symboliek in haar schilderijen. Toeval bij wat voor bruikbaars ze op dat moment tegenkomt speelt hierbij een rol, dit maakt ieder schilderij ook weer anders.

Bijlage:
Herten-ziende.jpg
Herten-ziende.jpg [ 87.81 KiB | 2496 keer bekeken ]

Nicole verduidelijkt haar werkwijze naar aanleiding van het schilderij ‘Herten-ziende’. Het ontstaan hiervan begon in Brugge tijdens het bezoek aan een tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven in 2011. Ze had meteen zin en inspiratie om iets ‘religieus’ te schilderen over geboorte en dood, moederschap, een bos dier, een hert.
De attributen die zijn afgebeeld komen bijvoorbeeld uit verschillende bronnen. De dode vogel is een inkttekening van Verster, de baby komt van een uitnodiging, het klokhuis op het bord is afkomstig uit een renaissance stilleven, het gezicht is verzonnen.
Omdat de vrouw een gewei heeft en vier ogen noemde Nicole haar niet ‘helderziende’ maar ‘Herten-ziende’. En zo ontstaat de poëzie in het beeld.

Nicole schildert met olieverf op linnen, zowel op groot als klein formaat. In dunne lagen verf bouwt ze haar voorstellingen op, soms werkt ze aan meerdere schilderijen tegelijk.
Eerst wordt de tekening met houtskool op het doek opgezet, hierbij vult ze nog niet alle definitieve details in, maar toch zover dat er een tafereel inzit, de schets.
Daarna tekent ze alle contouren met gebrande aarde olieverf en terpentine. Dan maakt ze een palet klaar met verschillende tinten van één of twee kleuren, en laat dit goed drogen,
Hierna begint het prepareren van verschillende kleuren in gradaties van intensiteit en dikte, en is het de hele tijd afwegen over wat wel lukt en wat minder van belang is voor het totale werk. Meestal gaat er een tweede en zelfs een derde laag op. “Het finale werk is altijd een verrassing, een geschenk, ik laat ook de toeval binnen. Het is een soort Geloof , maar zonder Paus of Kerk”.

‘Time Out’, is een schilderij wat een speciale betekenis heeft voor Nicole.
Dit is geschilderd naar aanleiding van een ingrijpende ervaring en een ziekenhuisverblijf van een week. Het schilderij verbeeldt het iets ‘moois’ van het ‘enge’ willen maken. Eigenlijk is het een uitweg, een ontsnapping aan onze sterfelijkheid.
Bijlage:
Time-out.jpg
Time-out.jpg [ 80.76 KiB | 2496 keer bekeken ]

Nicole Carvajal is fulltime kunstenaar, het atelier is haar dagelijkse werkplek.
Al 16 jaar is ze lid van de kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae in Leiden, waarbij zij deel uitmaakt van de ballotagecommissie.
Exposities organiseert ze soms zelf maar meestal wordt Nicole hiervoor uitgenodigd. Bij netwerken voelt ze zich niet echt op haar plaats, maar dit wordt gecompenseerd door te mailen, post te sturen, en kaarten, folders en boekjes te laten drukken voor belangstellenden, en natuurlijk de websites up tot date te houden.

Tot en met 8 mei is op de expositie ‘Afbeelding of Verbeelding’ in Galerie ‘De Pieter’ te Leiden werk van Nicole te zien (weekenden van 13.00 tot 17.00 uur).

Via een collega kunstenaar is ze bij exto terecht gekomen. Het is een extra site naast www.nicolecarvajal.nl het bevalt heel goed, en ze ervaart het nu als onmisbaar.

Heb je nog vragen aan Nicole? Stel ze hier!


Liesbeth Daale


Bericht: #1
15 apr 2011 10:00
Profiel

Berichten: 131
Bijzonder mooie, prachtige werken. Leuk om de verhalen erachter te lezen. Succes!


Bericht: #2
20 apr 2011 16:21
Profiel

Berichten: 700
Mooi werk Nicole!


Bericht: #3
01 mei 2011 17:36
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
cron
Powered by phpBB