Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
 Interview met Jos van den Hoven 

Berichten: 71
Naam: Jos van den Hoven
Woonplaats: Mijdrecht
Opleiding: Grafische school o.a. boekbinden, reproductiefotografie, kalligrafie ,vlakdruk en digitale montage. Workshops en lessen van Cees van Aalst,
Maarten Krabbe, Adriaan van der Veer en Iris Frederix
Discipline: verschillende technieken zoals pentekeningen, aquarel, acryl en olieverf
Website: http://www.josvandenhoven.exto.nl
Bijlage:
jos.jpg
jos.jpg [ 66.77 KiB | 2805 keer bekeken ]

Inspiratie en werkwijze
Jos wordt geïnspireerd door verschillende kunstenaars en stijlen, zoals het impressionisme van Claude Monet en Paul Cézanne, deze schilders inspireren hem door hun karakteristieke verftoets. De heldere kleuren in de aquarellen van de Nederlander Kees Verweij spreken hem ook erg aan net als de schilders van de Haagse School, waaronder Anton Mauve. Van de hedendaagse schilders bewondert Jos het werk van Sam Drukker.

Het bezoeken van musea en exposities zijn een aanleiding en zorgen vaak voor een bepaalt soort dwang om meteen ook zelf weer aan de slag te gaan.
De natuur en specifiek bloemen vormen een belangrijke inspiratiebron bij het tot stand komen van zijn schilderijen. Deze onderwerpen worden in zijn werken geabstraheerd weergegeven.
De Ronde Venen (Utrecht), het gebied waar Jos woont, is een gebied met veel riviertjes en meren, met weidse uitzichten die zich prima lenen voor het maken van landschapschilderijen. Hij heeft hier dan ook een serie schilderijen gemaakt met het thema “de Ronde Venen”.
Bijlage:
De Doorbraak -  De Ronde Venen 2.jpg
De Doorbraak - De Ronde Venen 2.jpg [ 354.06 KiB | 2805 keer bekeken ]

In zijn schilderijen probeert Jos zoveel mogelijk een eigen stijl toe te passen, wat te herkennen is aan het beeld dat opgebouwd wordt uit meerdere lagen.
Het werken met roller, spons, penseel en paletmes, en voor de lijnvoering het gebruik van de verf zo uit de tube is een terugkerend kenmerk in zijn schilderijen.
Jos denkt vaak in vlakken en lijnen, iets wat waarschijnlijk mede beïnvloed is door zijn grafische opleiding en zijn werk in de grafische sector.
“Abstract werken ontstaat bij mij vaak door invloeden van vorm en kleur , hoewel het me soms voor problemen stelt. Abstract schilderen geeft mij positieve energie als ik voor mijn gevoel met het schilderij tot een evenwichtige compositie en kleurstelling ben gekomen”.

Uitgelicht
Vaak heeft een kunstenaar een werk wat er uitspringt of wat voor hem of haar een speciale waarde heeft. Voor Jos neemt het werk “Drieluik” een bijzondere plek in.
De reden hiervoor; “door de abstraherende vormen en kleur. Het was een van de eerste keren dat ik een drieluik heb gemaakt, ik heb er erg veel positieve reacties op gehad. Degene die het heeft gekocht zag het, en zei meteen dit is voor mij. Ik ben het zelf op wezen hangen bij de koper en het heeft een erg mooie plaats gekregen”.
Bijlage:
Drieluik.jpg
Drieluik.jpg [ 190.34 KiB | 2805 keer bekeken ]

Afgelopen maanden heeft Jos lessen in olieverfschilderen gevolgd bij Iris Frederix. Tijdens deze lessen worden vanaf de basis de diverse technieken van het schilderen met olieverf geleerd. Deze techniek is niet te vergelijken met het schilderen met acryl, dit is voor hem dan ook weer een nieuwe uitdaging en een verdere ontwikkeling.
De portretten en landschappen die hij hier schildert zijn een welkome afwisseling, hij vindt hier ook een zekere mate van ontspanning in, hoewel het abstract werken toch altijd zijn voorkeur zal behouden.
Bijlage:
Abstract 1.jpg
Abstract 1.jpg [ 67.09 KiB | 2805 keer bekeken ]

Na lange tijd in de grafische sector gewerkt te hebben is Jos sinds een jaar met vervroegd pensioen en heeft nu veel meer tijd om te schilderen dan voorheen.
Hij is al jaren lid van een kunstgroep, www.atelierdekrommemijdrecht.nl. Met deze vaste groep schildert hij een avond per week met steeds een wisselende kunstenaar als docent.
Regelmatig zijn er exposities van zijn werk, meestal wordt hij hiervoor uitgenodigd en de laatste jaren veel in combinatie de beeldend kunstenaars Anke Olthof-Boekhout en
Els van Foeken.

Zijn netwerk heeft hij in de loop der jaren uitgebreid door te exposeren, via de groep waarmee hij schildert en natuurlijk door Exto.
De komende tijd staan er geen exposities op de planning maar geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen om het werk een keer in het atelier te bekijken.

Via een lid van zijn kunstgroep die zelf al een site bij Exto had, is Jos hier ook terecht gekomen wat goed bevalt. Hij vindt het een mooie overzichtelijke site en de statistieken laten zien dat er veel bezoekers komen.
Het extoforum bezoekt hij slechts heel af en toe.


Heb je nog vragen aan Jos? Stel ze hier!


Bericht: #1
13 mei 2011 00:18
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 2480
Woonplaats: Westbroek
Mooi werk, Jos!


Bericht: #2
13 mei 2011 09:05
Profiel WWW

Berichten: 4
Dag Jos,

leuk dit interview en de foto van jou in het atelier.
Wij kijken elke dag nog met plezier naar de 'fietsers'!

groet Susan van Duijkeren-Gerritsen
(op exto: www.vanduijkeren.com of susan.exto.nl)


Bericht: #3
14 mei 2011 11:25
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
cron
Powered by phpBB