Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
 interview met Jacqueline Braat 
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
naam: Jacqueline Braat
woonplaats: Etten-Leur
opleiding: PABo – Fontys Tilburg met specialisatie Kunsteducatie Kunsteducatie coordinator opleiding van KPC Willem de Kooning academie te Rotterdam.
Discipline: schilderen.
site: http://jacquelinebraat.exto.nl
Bijlage:
Jacqueline (4).jpg
Jacqueline (4).jpg [ 24.53 KiB | 2528 keer bekeken ]
Per 1 maart j.l. is Jacqueline Braat professioneel kunstenaar. Zodoende wordt op 23 april a.s. haar atelier officieel geopend door de burgemeester van Etten-Leur en gaat zij starten met het geven van workshops.

Opgegroeid in Zundert zijn zaken als het werk van Vincent van Gogh en alles rondom het bloemencorso haar met de paplepel ingegoten. Het helder kleurgebruik van Vincent van Gogh en de zeggingskracht in zijn werk door middel van lijnen en vormen; maar ook de uitstraling en spiritualiteit van Anish Kapoor en Mark Rothko inspireren Jacqueline in haar werk.
Bijlage:
avondzon 01.jpg
avondzon 01.jpg [ 76.61 KiB | 2528 keer bekeken ]
Ze maakt haar kleuren zelf met behulp van pigmenten. De uitspraak van een docent op de kunstacademie ‘Kleur uit een potje is geen kleur’, heeft zij destijds ook heel goed in haar oren geknoopt.
Jacqueline is altijd op zoek naar de kleurschakeringen binnen de gelaagdheid van het werk. Laagje voor laagje kiest zij zorgvuldig haar kleuren uit en brengt ze op het doek. Meeste doeken hebben ook vele lagen (soms wel 20!).
En zowel de belijning als de kleuren moeten in evenwicht zijn en de zeggenschap hebben die ze bedoeld heeft; dan pas durft ze een werk los te laten.

Het werk 'Vogelvlucht' heeft voor haar een heel speciale plek. “Het was op dat moment voor mij een studie naar de luchten van Vincent van Gogh” aldus Jacqueline, “en de verwondering van de hoeveelheid vogels in de lucht die daar dus nooit zullen botsen. Ik heb die twee zaken voor mijn gevoel weten te combineren tot een heel mooi geheel. Daarnaast zit er zoveel in dat hij nooit verveeld. Iemand heeft me wel eens het compliment gegeven dat het ook geïnspireerd op Escher kan zijn omdat het zo fictief en ook zo echt is.”
‘Vogelvlucht’
Bijlage:
005 Jacqueline.jpg
005 Jacqueline.jpg [ 72.1 KiB | 2528 keer bekeken ]

Ik vraag haar ook naar de serie werken over Afua, een Afrikaans meisje dat jaren op de vlucht is geweest. Jacqueline:
“In een documentaire van Eric Corton tijdens Serious Request Breda zag ik Afua, en het greep me enorm aan. Ik werk in Rotterdam en Afua woont daar ook. Het zou dus zo een meisje kunnen zijn dat bij ons zou komen studeren en juist die link met het ontheemde in Afrika, de tocht die ze heeft moeten maken en alles wat ze daar heeft doorstaan om dan uiteindelijk terecht te komen op drie hoog achter in Rotterdam.
Moet je dan blij zijn of niet... Het heeft veel dubbels en kanttekeningen in haar leven.
Ik heb haar nooit ontmoet maar puur op het gevoel gewerkt, dat de docu mij gaf. Het kleurgebruik is anders omdat het heel heftig is maar alles is toch bedekt, ik vond dat die tegenstelling zo mooi kloppen bij Afrika en haar verhaal. Dat moet niet in felle heldere kleuren vond ik.”
'Aufa 05'
Bijlage:
afua 05.jpg
afua 05.jpg [ 57.62 KiB | 2528 keer bekeken ]
Afrika is en blijft iig. een grote inspiratiebron voor Jacqueline. Ze heeft altijd iets met dat continent gehad en leest er spreekwoordelijk ‘alles wat los en vast zit’ over. Een grote wens is dan ook, er een keer naar toe gaan.

Momenteel werkt zij 24 uur per week als docent beeldende kunst, wetenschap en techniek verbonden aan de Hogeschool Rotterdam, richting PABO.
Daarnaast gaat ze dus de workshops geven in haar nieuw verbouwde atelier op zaterdag en maandag; gemiddeld een maal in de maand. Ook geeft ze soms workshops aan bedrijven. Dat is een kwestie van klantgericht kijken en denken, waarbij schilderen het medium is.
Maar Jacqueline schrijft ook kunst-educatieve-projecten voor het basisonderwijs welke vanaf juni in een overkoepelend document komen te staan voor alle basisscholen in de Regio Etten-Leur. Deze mogelijkheden breiden zich langzaam uit.
Dan is er nog een galerie te noemen die haar vertegenwoordigd en wel ‘Galerie ’t Richeltje’, welke voor de verkoop van haar werk zorgt.

Als lid van KUBRA vertelt ze: “Ik ben bestuurslid van KUBRA, een stichting voor kunstenaars Brabant. Momenteel ben ik even iets minder actief in verband met de verbouwing en opening van mijn atelier maar na die tijd ga ik er weer vol tegenaan.
KUBRA is goed op weg om een professionele organisatie te worden en daar ben ik trots op. Ik ben daarom ook blij dat Peter Hendriks (interview) zijn droom kenbaar heeft gemaakt binnen Exto want zo is deze stichting ook ontstaan!
Al eerder was ik zelf een collectief gestart maar dat kreeg ik niet van de grond. Ik vind hier gelijk gestemde en dat is heel erg prettig. Iedereen wil ook direct het echt goed aanpakken en dat vind ik echt een feestje!”

Netwerken is vooral met zoveel mogelijk met mensen in contact te komen, aan schrijven en soms komt het gewoon op haar pad. Via linkedIn en facebook blijft ze in contact komen met diverse mensen en daar kan van alles uit komen. Soms op korte termijn soms is de weg wat langer. Als de tijd rijp is komt het je toch wel toe. Daar is ze van overtuigd.

Exto heeft via de groepen de mogelijkheid om te netwerken ook behoorlijk uitgebreid, anders had bv. Kubra nooit ontstaan!! Dat ze content is met haar extosite is wel duidelijk. Daarnaast heeft ze nog een site maar het gebruiksgemak van exto is toch wel een groot pluspunt want, aldus Jacqueline, “Ik vind het heel erg prettig dat ik in één avond mijn site kan bijwerken, want mijn doeken aan de wereld laten zien is toch prioriteit nummer 1.”

Heb je nog een vraag aan Jacqueline? Stel deze hier.


Rian van Nieuwkerk

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #1
22 apr 2011 08:41
Profiel WWW

Berichten: 30
Woonplaats: Tilburg
Mooi interview Jaqueline. Ook fijn wat je over KuBra en mij schrijft. Want vanaf 6 mei a.s. is KuBra in Brabant nog meer een begrip na de tentoonstelling in de de Steenfabriek Gilze. Zie je daar in ieder geval. Succes ook met je atelier/galerie. Groetjes Peter


Bericht: #2
22 apr 2011 11:00
Profiel WWW

Berichten: 11
dank je wel Peter. De opening ging heel erg goed en de reacties zijn heel erg goed. Erg leuk allemaal, ik geniet enorm! Ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan!


Bericht: #3
24 apr 2011 21:39
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB