Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 interview Henk van Hemert 
Avatar gebruiker

Berichten: 2096
naam:Henk van Hemert
woonplaats:Meerlo
opleiding:autodidact
discipline:schilderen
site:www.henkvanhemert.nl

Bijlage:
henk.JPG
henk.JPG [ 33.28 KiB | 2851 keer bekeken ]

Algemene gevoelens die betrekking hebben op de onderlinge relaties van mensen vormen de bron van inspiratie voor Henk.
Ontmoetingen, kennismakingen en het intensiveren van contacten met anderen zijn daarom van vitaal belang.
Door deze ontmoetingen en het verdiepen in menselijke relaties kan hij schilderijen maken en zich uitdrukken in een samenspel van bewuste en onbewuste beeldelementen.

De bronnen waar Henk inspiratie uit put wisselen continu. Ze lopen uiteen van een vluchtige ontmoeting, goede vriendschappen of de impressies van een verre reis tot een zakelijke gebeurtenis. Het is steeds de emotie die de hoofdrol speelt bij zijn onophoudelijk en onafgebroken verkennen van deze bronnen. Het zoeken naar wat met woorden alleen niet te verklaren is.
Van al deze dingen maakt Henk veel aantekeningen en schetsen in een speciaal boekje. Inspiratie van de uitwerking ontstaat in zijn atelier. De schetsen worden daar omgezet naar een beeld wat past bij het gevoel dat opgeroepen werd bij deze inspiratie-momenten.

Afbeelding

Het werk wat voor Henk de belangrijkste plaats inneemt staat niet op zijn website. De schetsen voor dit schilderij zijn gemaakt na de beklimming van Mount Kenia. Het is een bundeling van ervaringen, Afrikaanse vriendschap, warmte en ontdekking van de Masai- beeldtaal. Dit werk wil Henk graag voor zichzelf houden maar, zo zegt hij: “het is de bron die mij heeft aangezet tot het verkopen van kunst voor kinderen in de derde wereldlanden.”
Maar ‘The Nepalese Art for Caring Tour’ en heden [url=http:www.malaika-kids.nl]'malaika-kids'[/url] zijn de kroon op zijn werk. Kunst voor het goede doel in optima forma en op velerlei manieren zet Henk zich hiervoor in.
> bv. de expositie in huisgalerie Publiart waaraan ook diverse exto-leden hebben bijgedragen.
> Of het muzikale project
> En het feit dat een basisschool zich 3 jaar heeft verbonden aan een dorp voor weeskinderen in Tanzania en onlangs dit project met een prachtig resultaat afsloot.

Voor zijn pensioen, 8 jaar geleden, was Henk Marketing Communicatiemanager bij Philips. Als kind wilde hij al naar de academie maar dat werd, zoals het in die tijd wel vaker ging, door zijn ouders niet toegestaan. In plaats daarvan heeft hij altijd fanatiek geschilderd en geëxposeerd naast genoemd beroep.
En nu, genietend van de rust niet meer ‘buiten de deur’ te moeten werken, heeft hij het drukker dan ooit.
bv. met zijn bedrijf ‘Publiart’ waarvan het uitgangspunt is om kunst dichterbij een ánder publiek te brengen dan de gemiddelde galeriebezoeker.

Afbeelding

Naast het maken van zijn eigen schilderijen adviseert hij bedrijven hun Marketing Communicatie te verbeteren waarbij vaak kunst de drager van communicatiemiddelen wordt. Hij gebruikt daarvoor het allesomvattende woord ‘Artvertising ‘.
“Mijn positionering is dus een kunstenaar met marketing/communicatie achtergrond die andere kunstenaars wil helpen een betere ondernemer te worden” zegt Henk hierover. “Kunst wordt o.a. door mij gezien als een toegevoegde waarde aan de Marketing Communicatie van een bedrijf.
Na een oriënterend gesprek breng ik, als kunstenaar, een advies uit dat optimaal aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de opdrachtgever. Inhoudelijk is dit advies afgestemd op de identiteit van het bedrijf en de rol die de kunst binnen het bedrijf zal gaan vervullen. Kunst wordt hierdoor de drager van de door het bedrijf gewenste identiteit met de daarbij behorende Marketing communicatie uitingen.

Doordat de omgeving verbetert wordt het bedrijf aantrekkelijker voor klanten/gasten; zij voelen zich prettiger in het gebouw. bv het Evoluon in Eindhoven.”
E.e.a. wordt vervolgens uitgewerkt in Marketing Communicatieplannen waarin Kunst de drager van de kerncommunicatie is, workshops, lessen, kunstroutes door bedrijven, kunst op beurzen en kunstzinnige relatiegeschenken.”
“Maar ook voor de kunstenaar is het een mogelijkheid”, legt Henk verder uit: “het werk wordt voor lagere tijd geëxposeerd aan een doelgroep die geïnteresseerd is; daarvoor wordt een huurprijs betaald; er is kans op verkoop en vaak volgt er ook nog een opdracht.
Ik help hen de taal van het bedrijfsleven te verstaan. Het is super om zo een communicatie-link te zijn. Het leren zelf de groep te vinden die zich juist met hun kunst wil verbinden. Je bent als kunstenaar nu een keer ook een ondernemer. Het is goed om daar richtlijnen voor te hebben.”
Het werk dat Henk hiervoor verzet is voor de kersverse kunstenaars geheel belangeloos. Hij heeft zelfs een bedrijfsplan ontwikkeld dat bij hem op te vragen is. !!!!!
(Uitgebreider interview)

Om reden dat deze manier van werken beter het werk van anderen en hemzelf bij de kunst geïnteresseerden onder de aandacht brengen staat Henk ook niet op markten.
Wel is hij aangesloten bij de groep ‘Kunst in Limburg’ op Exto, waarbij het de bedoeling is om in de komende tijd gezamenlijke exposities te organiseren en ervaringen en kennis uit te wisselen.
Daarnaast organiseert hij zijn eigen exposities maar ook die van anderen in bedrijven d.m.v. Art Walks (kunstroutes) of in zijn huisgalerie waar hij werk van anderen en van zichzelf verkoopt waarvan 20 % naar het goede doel gaat. Elk jaar tijdens de Pinksterdagen is de huisgalerie speciaal open voor het goede doel.

Uitbreiding van het netwerk gaat grotendeels automatisch: zakelijke relaties die steeds veranderen, aanvullen, uitbreiden. Maar ook d.m.v. Social Media en netwerkbijeenkomsten.

Henk is jaren geleden via een kunstenaar in contact gekomen met Exto. Langzaam maar zeker heeft hij zijn site uitgebouwd en op exto ook veel kunstenaars gevonden om mee samen te werken in projecten .
De exto site was in eerste instantie een extraatje maar wordt meer en meer hoofdsite omdat het niet zo ingewikkeld is de site aan te passen. Buiten dat is schilderen zijn hoofdactiviteit en zodoende de extosite de belangrijkste geworden. Heel soms is Henk op het forum maar meestal schiet dat er qua tijd bij in.

Heb je nog een vraag aan Henk? Stel deze dan hier.


Rian van Nieuwkerk

_________________
ik heb (g)een onderschrift


Bericht: #1
28 jul 2010 07:58
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB