Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview Riet Hagelaar van Bree 
Avatar gebruiker

Berichten: 3295
Naam: Riet Hagelaar van Bree
Adres: Aarle-Rixtel , gemeente Laarbeek, Brabant
Opleiding: Academie voor Schoone Kunsten in Aarendonck, workshops en lessen bij Dr. Jacobi
Discipline: olieverf, aquarel, en tekenen.
site: http://www.riethagelaarvanbree.exto.nl

Bijlage:
DSC01952.jpg
DSC01952.jpg [ 35.35 KiB | 1462 keer bekeken ]


Riet wordt geïnspireerd door de wereld om haar heen en zit ook nooit om een onderwerp verlegen.
De mens, de natuur in al zijn kleuren en lijnen, architectuur, het lijnenspel van gebouwen en steden. Door dit ruime aanbod van onderwerpen heeft zij ook een variatie aan werken verzameld. Zij houdt ervan haar grenzen te verleggen en te experimenteren.
Want, ooit begonnen met het schilderen van stillevens in olieverf, heeft zij intussen ook veel modelgetekend en aquarellen geschilderd.
Het op een geheel eigen wijze een compositie maken, vormen abstraheren en vooral het eigen kleurgebruik staan daarin centraal. Riet schildert vaak met rood, geel en blauw. Gemengd tot complementaire kleuren corresponderen deze op een perfecte manier met elkaar. Op die wijze verdiept zij zich in een onderwerp en ontdekt op welke verschillende manieren daar uitdrukking aan te geven is, als in een spel.
Momenteel is Riet met enkele abstracte werkjes bezig in gouache, puur op gevoel schilderend.

Afbeelding

Haar werkwijze is allereerst het concept; wat zij gaat schilderen. Wordt het olieverf, aquarel of een andere techniek? Dat wat zij gaat schilderen wordt eerst in een schetsboek getekend en in het hoofd uitgewerkt.
Daarna start zij op de drager van haar keuze en soms krijgt het werk op doek nog een wending, door alsnog te variëren in vorm of kleur, althans, als zij olieverf als materiaal heeft gekozen.
Bij aquarel is het van belang vooraf duidelijk te weten op welke manier je stap voor stap naar het eindresultaat kunt werken, aldus Riet. Het formaat is ook een belangrijk aandachtspunt. Met aquarel kun je heerlijk experimenteren.
Op dit moment zoekt zij de mogelijkheden van puur aquarel op. Geen gemengde technieken, geen maskeer. Puur aquarel en ook vaak met de 3 primaire kleuren.
Veel water, lekker laten lopen, het wit van het papier gebruiken en optimaal zijn werk laten doen, je kleuren helder, je werk transparant, je compositie sterk. Dit zijn aandachtspunten voor een goede aquarel.

Afbeelding

De mogelijkheden van de aquareltechniek zijn zo divers, dat zij nog lang niet klaar is met dit medium. Het blijft spannend, tot het werk aan je verwachting voldoet, of, bij teleurstelling, tot je opnieuw begint!
De werken die voor Riet belangrijk zijn, zijn de werken die zij gemaakt heeft van haar kinderen en kleinkind. Zij heeft deze voor zichzelf geschilderd en ze hebben een plaats in haar huis; niet op de site.
Ook taal is ook een inspiratiebron voor Riet. Teksten schrijven of boeiende teksten weergeven, gecombineerd met een mooie aquarel. En het schilderen op porselein is in ontwikkeling. In dit prille stadium is het hoofdzakelijk experimenteren met schilderen op bestaand porselein en afbakken in een huishoudoven. De gebruikte verf zal dan ook na verloop van tijd weer verdwijnen want alleen bij afbakken op heel hoge temperaturen is de schildering blijvend.

Afbeelding

Als fulltime kunstenaar is Riet een bezige bij. Zij geeft les en verzorgt workshops in aquareltechniek, neemt deel aan kunstmarkten, exposeert soms in galerie, organiseert regelmatig haar eigen exposities en is niet alleen lid van het aquarelcollectief Nederland, waarmee ze soms exposeert maar ook van het Aquarelinstituut België.
Naast dit alles neemt zij ook nog deel aan de kunstroute en kunstzinnige activiteiten in het dorp, is zij bestuurslid en organisator van exposantenwerving voor cultureel centrum het Oude Raadhuis in Beek en Donk alwaar ze elke vier weken nieuwe exposanten zoals: schilders, beeldhouwers, edelsmeden, keramisten, textiele werkvormen, studenten beeldende kunst, basisscholen etc. hebben en waar Riet de contacten mee onderhoudt.
Ook is zij nog bestuurslid van kunstroute Laarbeek, die om de twee jaar de kunstroute organiseert.
Dit alles is natuurlijk een flinke opsteker om je netwerk te verbreden, maar mond-tot-mondreclame, het verspreiden van visitekaartjes, de website, en het geven van interviews dragen ook hun steentje bij.
Riet is bij exto terechtgekomen door een collega-aquarellist die haar tipte over de mogelijkheid om bij exto een site te bouwen. Het bevalt haar uitstekend want op deze manier kunnen niet alleen geïnteresseerden haar werk bezichtigen, maar het is ook een fijne manier om collega beeldend kunstenaars te ‘ontmoeten’.

Heb je nog een vraag aan Riet? Stel deze hier.

Rian van Nieuwkerk


Bericht: #1
14 jul 2010 14:19
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
cron
Powered by phpBB