Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
 Interview Olga van Dijk 
Avatar gebruiker

Berichten: 3655
Kunstenaar: OLGA VAN DIJK
Woonplaats: Avondale, Pennsylvania, USA
Avondale is een voorstadje van Philadelphia en ligt tweeëneenhalf uur rijden ten Zuiden van New York.

Opleiding: Pedagogische Academie, Hilversum, NL. Olga heeft verschillende cursussen in muziek gevolgd en diploma's behaald voor verdere specialisatie. Ze volgt sinds vier jaar Art classes op de Academy of Lifelong Learning (Onderdeel van de Universiteit van Delaware) gegeven door gerenormeerde lokale kunstenaars, waaronder Eve en Marvin Stone en Margaret Getty.

Discipline: collage-painting is mijn specialiteit. Verder werk ik met alle mediums.

Websites: http://olgavandijk.exto.org en http://olgavandijk.exto.nl/
Mijn site bij artwanted gebruik ik als 'teaching tool' voor mijn studenten; veel uitleg over materiaal gebruik, etc.

Bijlage:
olga.jpg
olga.jpg [ 40.1 KiB | 3653 keer bekeken ]


Inspiratie en werkwijze
Wie of wat inspireert jou in je werk?
Ik word veelal geïnspireerd door omstandigheden. Nu bijvoorbeeld heb ik een expositie op de Universiteit van Delaware’s Academy of Lifelong Learning, waar de opbrengst direct naar de Haïtiaanse slachtoffers zal gaan. De aardbeving heeft me enorm aangegrepen. Ik ben diep geroerd door wat daar gebeurd is. Ik denk dat het powerful is om als kunstenaar je stem te laten horen. Ik heb op deze expositie al drie werken verkocht.

De dood van mijn schoonmoeder in september en de plotselinge dood van een goede vriend in december heeft me geïnspireerd tot veel werk. Ik vind troost door te schilderen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ik werk altijd met (hoofdzakelijk) klassieke muziek, wat mij ook inspireert.

Verder inspireren kunstenaars mij: Kandinski, Miro, Georgia O’Keeffe en Eric Freeman (hedendaagse NY kunstenaar) zijn daarvan een voorbeeld.

Mijn dochter woont in Manhatten NY city en we gaan samen regelmatig naar MoMa (The Museum of Modern Art), de Guggenheim Museum New York, en The Metropolitan Museum of Art, waar ze een jaarabonnement heeft. Ik kan daar uren rondlopen... en kom er compleet geïnspireerd van terug.

Als ik klaar ben met een kunstwerkje, maak ik tegenwoordig een korte HAIKU erbij (een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen.) Ook zoek ik passende muziek bij mijn werk (wat mogelijk is op artwanted). Ik ben van plan om een boekje uit te geven met mijn haiku's, geïllustreerd met mijn werk. Ik ben al ver gevorderd. Heerlijk ontspannend vind ik dat.

Omdat we op zoveel verschillende plaatsen "all over the world" hebben gewoond, (door de baan van Fred, mijn man) heeft me dat natuurlijk enorm geïnspireerd. Ik denk dat je dat terug kunt vinden in mijn hang naar kleuren. Het licht is hier heel anders dan in Nederland. Ik heb veel gezien en ben aan veel culturen en kunstrichtingen blootgesteld geweest. De landen waar ik heb gewoond zijn: Italië (Milaan), Zwitserland (Geneve), Duitsland (Bad Homburg en Bad Godesberg), en binnen Amerika ben ik ook een aantal keren verhuisd. Zo woonde ik in Michigan, Georgia en nu in Pennsylvania. Onze dochters zijn met Amerikanen getrouwd, en daarom blijven we in Amerika.

Ik mis Holland echter wel. Ik ben er regelmatig op bezoek. Mijn moeder, een musicus, woont op een woonark op de Vecht. Haar partner is een kunstschilder en samen bezoeken we vele kleine Art Galleries in de omgeving. Zo blijf ik een beetje bij.

Werk je volgens een bepaalde methode?
Ik werk niet via een bepaalde methode. 's Morgens weet ik vaak nog niet wat ik ga doen die dag. In mijn atelier heb ik drie grote ezels staan. Als het ene werk droogt, ga ik door met het volgende werk. Ik schilder bijna iedere dag, behalve op de dagen dat ik lesgeef. Het lesgeven vind ik uitputtend, maar enorm "rewarding". Omdat ik lesgeef, moet ik veelzijdig zijn. Van alles waar ik les over geef, wil ik een voorbeeld maken voor mijn studenten. Dat kun je terugvinden in mijn portfolio.

Ook volg ik zelf lessen op de Universiteit van Delware: "Paint like the Masters" voor gevorderden, waarin iedere 2 weken een kunstenaar wordt uitgelicht en uitgesponnen. We bestuderen de kleuren en stijl. We maken een kunstwerkje in zijn/haar stijl, met eigen inbreng. Een zeer interessante cursus. Verder volg ik watercolor voor gevorderden, een olieverfcursus voor gevorderden, en mixed media voor gevorderden. Ik participeer in verschillende workshops.

Collage Painting is echter mijn muse. Voor mijn Collage Paintings werk ik in vele lagen. Glaceren is ook een onderdeel ervan, zodat er diepte ontstaat in je werk. Meestal begin ik met onderschilderen in burnt sienna. Ik houd van deze warme ondertoon, die doorwerkt in je werk. Ik gebruik veelal vintage (muziek) papier, omdat het papier gewoon fijner werkt. Daarna gebruik ik 'modelling paste' om reliëf/impasto te creëren. Dan begint het schilderen. Ik gebruik alleen maar materiaal dat 'archival' is. Dat kost wel wat meer geld, maar is de moeite waard.Ik gebruik voornamelijk Liquitex en Golden.

Ik span mijn eigen doeken, en werk graag op ruw onbewerkt canvas. Ook werk ik graag met recycled materiaal. Zo heb ik 50 bovenkanten van drumstellen gedoneerd gekregen, waarmee ik voor mijn studenten een gejureerde show heb georganiseerd op de universiteit van Delaware, waar ik lesgeef.

Mijn laatste werkjes zijn heel klein (18x13 cm) Daarom heet mijn lopende show: “My Gems”, wat “Mijn Juweeltjes” betekent. Ik vind het belangrijk dat mijn shows een thema hebben. Heerlijk om daar een creatieve naam voor te vinden. Zo had ik shows met de volgende thema’s:
“Whispers from the Soul”,
“(He)Art Beat”,
“Faces, Spaces and Inner Spaces”

Ik ben van plan om een semester verlof te nemen om aan mijn eigen stijl te werken en me daarop te kunnen concentreren.

Uitgelicht
Welk werk is voor jou belangrijk/neemt een speciale plek in?


Broken Dreams

Afbeelding

Op mijn red bubble website is dit werk ook in vele groepen eruitgelicht als “feature”. Ik heb het verkocht aan een muzikale vriendin van me en het hangt in haar muziekkamer in Michigan USA. Ik vind het altijd fijn te weten waar mijn werk terecht komt.

Als "Art and Music" docente neemt muziek bij mij een grote plaats in (ik gaf o.a. les op de International school in Frankfurt). Maar ook mijn kleinere collage/paintings zijn dierbaar voor mij, zoals “Broken Heart” die ik binnen no time verkocht had. Een emotioneel stuk. Ik houd van de eenvoud van dit werkje, met gebruik van bladgoud/zilver en autoverf snippers. Die eenvoud vind je terug in Eric Freeman’s werk.

Afbeelding

Je site bekijkend, valt op dat je zeer uiteenlopende 'stijlen' beoefend en ook is je onderwerpkeuze nogal divers. Eerder zei je: “Ik ben van plan om een semester verlof te nemen om aan mijn eigen stijl te werken en me daarop te kunnen concentreren.” Als je dit gaat doen, is er dan een bepaalde stijl die meest dichtbij Olga van Dijk ligt? Welke van de 'stijlen' zou je verder willen ontwikkelen?

Moeilijke vraag. In ieder geval wil ik me richten op het abstracte werk.

Waarom de abstracten, en bijvoorbeeld niet de portretten?
Ik vind het werken met kleuren, en vormgeving verrukkelijk om te doen. Het ontspant me om tot een groot abstracte eenheid te komen. Daar kan ik mijn hart en ziel in leggen. Niets is meer uitdagender dan een 'werkelijkheid' in abstracte vormen neer te zetten. Ik probeer dan ook mijn studenten naar hun naaste omgeving in kleur en vormen, vlakken te zien.

Ik vind het maken van portretten zo af en toe een heerlijke uitdaging. Om in een niet al te gedetailleerd portret toch de trekken van het persoon te treffen (mijn dochter Anne Fleur is daar een goed voorbeeld van die grotendeels in oranje geschilderd is. Ik heb het "afgeblust" met de complimentaire kleur groen, omdat het schilderij anders "too hot" van kleur zou worden. Het zou de toeschouwer niet lang kunnen boeien. Door het af te blussen met wat groen (links boven en in haat haar) heb ik het publiek weten te binden aan dit portret. Ik heb Fleur met opzet niet helemaal "af" geschilderd, zoals haar oren, wenkbrauwen, oogharen. En toch is ze het helemaal.

Afbeelding

En dan Bob Marley natuurlijk, die ik in het blauw geschilderd heb. Mijn vriendin heeft hem gekocht en nu kan ik hem nog zo af en toe bij haar thuis zien hangen! Ik doe portretten er tussendoor op aanvraag meestal.
(Ik merk nu dat ik toch wel heel enthousiast over mijn portretten spreek)

Afbeelding

Als ik een tijd "los" gewerkt heb aan mijn abstracte doeken en heerlijk in heb kunnen "verdwijnen", heb ik het gewoon nodig om af en toe heel precies te werken, als in een keurslijf als het ware, om de werkelijkheid te evenaren. Zo zijn mijn chicks and roosters ontstaan, en mijn andere stillevens. Ik merk altijd dat dan zowel mijn portretten als mijn abstracten plotseling met sprongen vooruit gaan!

Hoe profileer je jezelf
Ben je fulltime kunstenaar of heb je ook nog werkzaamheden buiten de kunst – zo ja: welke? Geef je les/workshops?
Ja, ik ben een full-time kunstenaar. Verder ben ik een gepassioneerde Art Instuctor op de Academy of LifeLong Learning wat tot de Universiteit van Delaware behoort. Delaware is de staat die naast de staat Pennsylvania ligt, waar ik woon. Alle studenten zijn 50+.

Ik onderricht “ABSTRACT Intermediate/Advanced with focus on collages for experienced artists. Dit betekent: Abstract voor gevorderde studenten. De klemtoon ligt op collageschilderijen.

Mijn studenten zijn dus wat ouder dan ik gewend was om les te geven. Velen zijn kunstenaars met een rijk beeldende kunst verleden. We vullen elkaar enorm aan. Ik heb net de eerste gejureerde tentoonstelling georganiseerd op de universiteit. Ik vind het belangrijk dat mijn studenten zich leren te profileren en netwerken. Daarom organiseer ik veel shows voor mijn studenten (en mijzelf). Daarmee ben ik begonnen toen ik in Georgia woonde. Ik woonde vlakbij een enorm groot en gloednieuw ziekenhuis, met prachtige lege muren in aarde tonen geschilderd. Ik heb de stoute schoenen aan getrokken en gevraagd of ik daar tentoonstellingen mocht organiseren voor kunstenaars in Georgia en Florida. Ik kreeg het groene licht van de CFO. Er was een overweldigend response van beeldende kunstenaars en het loopt nog steeds, compleet met Grand Opening's receptie en krantenartikel. Daar ben ik best wel trots op. Ook geef ik regelmatig workshops voor georganiseerde art-groepen in mijn omgeving.

Sta je op markten en/of word je door een galerie vertegenwoordigd? Ik moet er niet aan denken om op markten te staan. Trekt me absoluut niet. Het is hier ook veel te warm, gedurende de zomer. Sinds kort heb ik mijn eigen studio OLGarts Studio/Gallery. Ik heb afgelopen zomer mijn kelder om laten bouwen tot een ruim Atelier/Gallery. Het is mijn paradijsje op aarde. De officiële Grand Opening zal in mei plaats vinden. Vanaf mei zullen er dan ook kleine exposities plaatsvinden. Ik ben van plan om er ook les te gaan geven.

Ben je lid van een kunstgroep of collectief, en hoe uit zich dat?
Ik behoor tot verschillende Amerikaanse (nationale) Contemporary kustgroepen, en sinds kort tot een internationale kunstgroep.
http://www.thedcca.org/
http://www.ccarts.org/
http://chestercountyarts.org/
http://www.newarkartsalliance.org/
Deze groepen organiseren shows, veelal gejureerd, waaraan ik regelmatig deelneem.

Organiseer je je eigen exposities of wordt dat voor je geregeld?
Ik organiseer ze zelf en ze worden voor mij georganiseerd door de kunstgroepen, waartoe ik behoor (zie hierboven). Soms word ik gevraagd voor een duo show.

Op welke manier breid jij je netwerk uit?
Via Networking, mijn studio kunstenaars groepen, mijn exposities en via mijn lesgeven op de Academy of Lifelong Learning. Via Artwanted heb ik meerdere extoleden leren kennen, waarmee ik regelmatig communiceer.
Ik heb ze echter nooit ontmoet. En via Facebook natuurlijk, waar ik contact onderhoud met mijn internationale artists friends."

Exto
Hoe ben je bij xto terecht gekomen, en hoe bevalt dat?

Via Nelly van Nieuwenhuijzen. Het bevalt prima!

Fungeert je extosite als hoofdsite?
Ja, mijn business card heeft mijn extowebsite (Engelse) als eerste erop staan (bovenaan). Maar ook artwanted staat erop.

Ben je wel eens op het extoforum?
Ja, zo af en toe. Ik snuffel er af en toe op en vind het leuk daar alle tips te lezen.

Heb je een vraag aan Olga? Stel hem hier!

Agnes Frijlink


Bericht: #1
10 maart 2010 15:17
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 16441
Woonplaats: ermelo
Mooie portretten!


Bericht: #2
14 maart 2010 14:53
Profiel

Berichten: 1
Zal via een persoonlijke mail later reageren.
Harry


Bericht: #3
14 maart 2010 16:40
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 11053
Woonplaats: france
zo leer ik je weer wat beter kennen.


Bericht: #4
24 maart 2010 16:53
Profiel WWW

Berichten: 7
HARTELIJK DANK VOOR DE VELE REACTIES!
Graag zou ik nog iets willen toevoegen bij het volgende:

Citaat:
"Ik word veelal geïnspireerd door omstandigheden."


en

Citaat:
"Als ik klaar ben met een kunstwerkje, maak ik tegenwoordig een korte HAIKU erbij"


Bij de eerste drie werken -die U ziet in dit interview- wil ik ook nog de titel en de haiku plaatsen:.

De Klaproos (Poppy) heb ik afgeschildered na de veel te vroege dood van een goede vriend van ons,
(Het schilderij stond al een half jaar onafgeschilderd in mijn studio.)

De HAIKU die ik erbij plaatste:
First snow is falling
There's my half finished poppy:
It 's just so lonely.


Het rode collage/schilderij heeft als titel: "Let Me Wipe My Tears So I Can Help with Yours." (n.a.v. de dood van mijn schoonmoeder)
HAIKU:
Tears of grief and pain
Slowly dripping down my cheek:
Welcome salty rain!


Het kleine blauw/koper gekleurde collage /painting heeft als titel: Nine Eleven.
De kleuren en het gebruik van het materiaal (internationale kranten) roepen het tumult, geweld en de beroering van die dag op.

U kunt deze weken uiteraard terugvinden in mijn exto portfolio onder het kopje: Collage/schilderijen.

Love and Light, OLGA


Bericht: #5
27 maart 2010 16:40
Profiel

Berichten: 7
catherine schreef:
zo leer ik je weer wat beter kennen.


Dank je Trijnie.
Je hebt zelf een prachtige site!
Love and Light, OLGA


Bericht: #6
27 apr 2010 15:25
Profiel

Berichten: 7
waldamees schreef:
Mooie portretten!

DANK JE WALDA!
Je BRONS is schitterend!!
Love and Light, OLGA


Bericht: #7
27 apr 2010 15:27
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB