Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview Jan Kettelerij 
Avatar gebruiker

Berichten: 3597
naam: Jan Kettelerij
woonplaats: Tholen
opleiding: Willem de Koning academie te Rotterdam
discipline: 1e graad docent Ruimtelijk beeldende kunst
site: http://www.jankettelerij.exto.nl

Bijlage:
jan kettelerij.JPG
jan kettelerij.JPG [ 136.25 KiB | 1579 keer bekeken ]


Inspiratie haalt Jan voornamelijk uit de natuur. Dat vindt onder andere zijn oorsprong in het feit dat hij ooit de opleiding ‘Erkend Bloemsierkunstenaar’ volgde en van daaruit zeer geraakt werd door natuurlijke vormen.

Ook vormen uit de architectuur zijn belangrijk. Soms wordt er dan ook geprobeerd een combinatie te vinden tussen organische en geometrische vormgeving. Toch is duidelijk een splitsing te zien tussen zijn sculpturen (organische vormgeving) en de objecten/installaties/assemblages (geometrische-). Voor groot werk is tevens de ruimte en de plaats waar het object komt te staan van belang. Daarnaast zijn er veel beeldhouwers uit de geschiedenis, van Barok ( Bernini) tot heden o.a. Reiner Kriestner die inspireren.

Jan werkt vrij intuïtief. Bij sculpturen betekent dat: kijken naar de ruwe steen, tekenen op de steen, werken, kijken en tekenen enz. Een andere keer als de steen een blok is (waarin geen inspiratie zit) werkt hij naar een gemaakt model in klei. Maar ook het element tijd zit verwerkt in zijn ontwerpen. Jan vertelt daarover: “Dat zit vooral in het ritme wat je terug vindt in de vormgeving. In de sculpturen van albast kan het ook zijn dat, doordat het licht verandert (in de tijd= de loop van de dag), de kleuren veranderen. Zo heb ik in de installatie ‘woorden in Licht’ in een kapel van de kerk in Noordwelle, gewerkt met licht. Tijdens de expositie scheen het licht telkens door andere kerkramen rondom in de kapel: het verloop van de tijd. Die installatie was speciaal voor die ruimte gemaakt. Het bestond uit veel TL-licht wat veranderde doordat de lichtintensiteit, de dag door, veranderde.”

Favoriet zijn toch wel de werken in albast, gefascineerd als Jan is door de lichtdoorlatendheid. Want als het licht verandert, verandert ook het beeld. Zo is Floodwarning één van zijn ‘lievelingen’.

Afbeelding

Ook het werk Gorfigliano (n.t.k.) heeft een bijzondere waarde doordat het werk gemaakt is in Italië, waar hij privéles kreeg na een toevallige ontmoeting met een Amerikaanse beeldhouwer, die al jaren in Italië woonde. Deze leerde hem in marmer werken.

Afbeelding

Naar aanleiding van onze vraag over het werk ‘Coupure’ vertelt Jan:
Dit was één van de afstudeerwerken op de academie. Ik hield me toen bezig met territoria en de mensen die in bepaalde gebieden wonen. Dijken zijn een afsluiting van een gebied, binnendijken vormen een extra gebied. Als daarin (in de binnendijk) een coupure zit wordt er een opening gemaakt. Die kan ook gesloten worden (bij extra hoog water en gevaar voor overstroming). De in plakken gezaagde boomstam symboliseert de planken waarmee de coupure (en dus ook de dijk) gesloten wordt. De glasplaten symboliseren het water wat er doorheen sijpelt. Symbolisch kan men hierin ook zien dat gebieden, die door bijvoorbeeld dijken omringt zijn, zoals Tholen, een ‘eigen gebied’ creëren met ‘eigen normen en waarden’. Dat heb je ook met dorpen in bergen o.i.d. Symbolisch is dan ook het glas. De spiegeling en de openheid zorgen voor een blik op de wereld.

Afbeelding

Jan geeft naast zijn kunstenaarschap drie dagen les op een middelbare school als docent handvaardigheid. Vooral Havo/Atheneum-leerlingen (o.a. een examenklas). De andere dagen van de week werkt hij dus voor zichzelf, zich profilerend als beeldend kunstenaar die ruimtelijk werk maakt, zijnde sculpturen en objecten. Workshops zijn bij deze tijdverdeling geen optie.

Zijn werk wordt verkocht in diverse galeries, maar er is er nog geen die hem vertegenwoordigd op beurzen o.i.d. Dat is dan ook één van de toekomstplannen om tijd in te investeren: een aantal goede galeries vinden waar zijn werk langer kan blijven staan dan de gemiddelde duur van een (maand) expositie.

Jan is lid van de Zeeuwse kunstkring en Arsis, een kunstenaarsgroep uit Bergen op Zoom e.o. Dat uit zich door deelname aan exposities, meedenken over verdere ontwikkeling van de groep (hij zat in het bestuur ZKK) en het soms organiseren van een kunstwandeling (Arsis) met een medelid. Eén per twee jaar heeft Jan een open atelier. Netwerkuitbreiding vindt plaats door het uitgeven van een presentatiekaart en het bezoeken van exposities.

Exto kwam jaren geleden via internet en een collega in zicht. Het ziet er goed uit, maar Jan steekt de hand in eigen boezem door te melden dat hij eigenlijk meer up to date zou moeten blijven met het aanpassen.
De extosite fungeert als extra naast zijn eigen website en het forum wordt soms gelezen.

Heb je zelf een vraag aan Jan? Stel deze hier.

Rian van Nieuwkerk


Bericht: #1
02 jun 2010 20:10
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB