Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
 Interview Karel Loman 
Avatar gebruiker

Berichten: 3294
Naam: Karel Loman
Woonplaats: Ede
Opleiding: Pedagogische academie, doctoraal pedagogiek, bijvak maatschappijleer
Website: karelloman.exto.nl

Afbeelding

Sfeer en de intimiteit van het landschap zijn een grote inspiratiebron voor Karel Loman, die het waargenomen landschap intuïtief omzet naar eigen werkelijkheid.

Als autodidact heeft Karel zich bekwaamd in het schilderen door veel uitwisseling met vakbroeders en –zusters. Het belangrijkste vindt hij echter het goed waarnemen van de omgeving en het bekijken van werk van goede schilders.

“Het is mij bij het schilderen”, zegt Karel, “onmogelijk diep na te denken over wat er op papier zou moeten komen.” Er worden geen schetsen vooraf gemaakt, alles wordt direct opgezet met het penseel, als het ware in verschraalde vorm want de details die hem niet raken worden weggelaten. Deze vereenvoudiging van de werkelijkheid – het weglaten wat er niet toe doet – heeft hij altijd toegepast naast het helder kleurgebruik en de toegevoegde duidelijke contouren wanneer deze er in Karels ogen ‘toe doen’

Goed realistisch leren tekenen alvorens dit los te laten was niet zijn werkwijze. Zijn eerste werk ademde reeds de sfeer van zijn huidige werk.
Uiteraard is een zekere ontwikkeling in zijn werk waar te nemen maar ‘zijn handschrift’ is steeds herkenbaar geweest. Door deze manier van werken kan een landschap dat in de aan zijn huis grenzende tuin is ontstaan, gesitueerd lijken in Zuid-Europa. Het landschap is dan als het ware ‘de tuin uitgelopen’.
Ook de menselijke figuur kan de grondslag vormen voor een (‘menselijk’) landschap.”

Eén werk echter is van bijzondere betekenis vanwege de emotionele lading. Het betreft het schilderij dat hij – onwetend van het gebeuren - maakte toen zijn 32-jarige zoon in 2004 dood werd aangetroffen in zijn flat, een hartstilstand.

Afbeelding

“Dit schilderij”, zo zegt Karel, “springt er niet uit als ‘mijn meesterwerk’ maar het heeft grote betekenis voor mij en mijn vrouw persoonlijk”
Verder hecht hij zich in het algemeen niet zo sterk aan de gemaakte schilderijen het levert dan ook geen moeite op er afstand van te doen.
Karel: “’De kinderen dringen elkaar het huis uit’, geldt dan voor mijn werk.”

Karel is sinds zijn pensionering vanuit zijn onderwijsloopbaan fulltime kunstenaar. Zelf schilderen is hij pas op latere leeftijd gaan doen. Moderne schilderkunst heeft hem echter vanaf zijn jeugd sterk aangetrokken en hij bezocht dan ook al op jonge leeftijd musea in zijn woonplaats Antwerpen. Als leraar en directeur van scholen verzorgde hij wel altijd in vele klassen de schilder- en tekenlessen. Er waren goede resultaten bij zijn leerlingen en hij schilderde als het ware ‘door hun ogen’.

Maar pas vanaf de 90-er jaren is zijn eigen creativiteit naar buiten gebarsten en exposeert hij veelvuldig in binnen- en buitenland. Ook stimuleerde hij daar vele collega’s in; zowel een aantal jaren als galeriehouder maar ook door hen in contact te brengen met andere galerieën. O.a. hiervoor ontving Karel onlangs een Koninklijke onderscheiding!

Afbeelding

In het verleden heeft Karel weliswaar veel kunstmarkten bezocht maar de confrontatie met het ontmoedigende ‘kijken niet kopen’ en het presenteren van je werk voor een in het algemeen niet in kunst geïnteresseerd publiek heeft deze inzet niet gevoed. Wel wist hij vele galerieën te interesseren voor zijn werk en hij wordt dan ook door een aantal vertegenwoordigd. Waar hij vroeger met de map onder de arm galerieën langs ging, is de zaak nu omgedraaid en wordt Karel nu vaak gevraagd of hij zijn werk komt exposeren.

Vorig jaar kocht de Gemeente Ede van Karel het schilderij aan dat hij maakte in het kader van de Gelderse tentoonstelling aan de hand van de dichtkunst van Emily Dickinson. Ook werden er schilderijen van hem afgebeeld in Kunstkalender 2003 van de Gemeente Ede, waarvoor hij het initiatief nam.

Het Platform Edese Kunstenaars (PEK) werd door Karel samen met anderen opgericht waarbij de ingestelde onafhankelijke ballotagecommissie alle potentiële leden screende. Later maakte hij hier zelf deel van uit. PEK verzorgt o.m. tentoonstellingen en workshops.

Daarnaast heeft hij veel exposities en expositieruimten, al dan niet voor zichzelf, geregeld. Echter, er zijn ook veel exposities door galerieën geregeld.
Karel is erg ondernemend met het op de hoogte houden en brengen van kunstkopers op de exposities; hij houdt goed een adressenbestand bij van geïnteresseerden en bereikt de plaatselijke en regionale pers veelvuldig. Ook reageert hij op vele activiteiten die op kunstzinnig gebied ondernomen worden.

Dankzij een collega-kunstenaar is Karel bij exto terechtgekomen, die meteen door hem werd geapprecieerd. De tijd bewees dat de site veel bezocht wordt en hij heeft dan ook diverse keren kopers of opdrachten hierdoor gekregen. Het extoforum is nog niet bezocht.

Naast zijn exto-site heeft hij ook nog een eigen site: http://www.karelloman.nl.

Rian van Nieuwkerk


Bijlagen:
het oude kerkje, groot.jpg
het oude kerkje, groot.jpg [ 145.84 KiB | 3055 keer bekeken ]
het witte huis, groot.jpg
het witte huis, groot.jpg [ 112.35 KiB | 3055 keer bekeken ]
karel.jpg
karel.jpg [ 42.01 KiB | 3056 keer bekeken ]
Bericht: #1
03 feb 2010 11:49
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 9063
Woonplaats: france
leuk kennis te maken.
mooi werk kijk er graag naar!

_________________
kunst is voor in een museum,IKEA voor aan de muur

Kunst is voor beleggers, LET OP U kunt uw inzet verliezen.


Bericht: #2
05 feb 2010 13:23
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 777
Hallo Karel,
Leuk een intervieuw te lezen van jou. Zo komt Ede meer en meer in de picture.
Succes en we zien elkaar dit jaar vast nog wel een keer.
Groet,

Adri de Bruijn
www.debruijn-art.nl

_________________
Als je spreekt terwijl je niets te zeggen hebt, praat je teveel.


Bericht: #3
06 feb 2010 14:23
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB