Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Interview Grietje Bouman 

Berichten: 1896
Naam            Grietje Bouman
Woonplaats    Winterswijk
Opleiding        
Creatieve Therapie Beeldend (HAN, 2001) - fotografie en Keramiek
AKI (Academie voor Kunst en Industrie) Enschede – discipline fotografie

Website: http://www.grietjebouman.nl

Afbeelding
Grietje Bouman in galerie De Fundatie, Zwolle, met op de achtergrond een werk van Herman Gordijn

Op de vraag waar Grietje haar inspiratie vandaan haalt antwoordt zij:
'Mensen inspireren mij, wat en hoe ze iets doen en door hoe ze zich laten zien.' Er is veel dat Grietje boeit, bv. de strijd tegen de tijd; de hopeloosheid en humor ervan. Ook houdt zij ervan om dingen tegen elkaar af te zetten en contrasten zichtbaar te maken, het esthetische én het banale.

Ze houdt ervan mensen en dieren te fotograferen, liefst in hun gewone dagelijkse doen maar ook de stilte en het niets kunnen haar inspireren. Het is een hele andere poot van haar werk waar zij, zo zegt ze, momenteel middenin zit. Daardoor ontstaan beelden die meer introvert zijn en neigen naar het poëtische.
 
Een werk kan bij Grietje op verschillende manieren tot stand komen en soms is ze jaren lang bezig aan een thema dat haar boeit. "Special Love" is op die manier ontstaan en ook "als de lente komt".

Afbeelding

Voor haar is dit een hele spannende manier van werken omdat ze, over het algemeen, van tevoren niet weet in welke situaties ze terechtkomt. De locatie is onbekend en de mensen kent zij meestal niet. Toch trekt ze één of meer dagen met hen op en probeert de vlieg op de muur te zijn. Tegelijkertijd voelt zij zich op het moment van fotograferen intens verbonden met degenen die ze observeert. Dat gevoel is van belang omdat het een indicator is van de mate waarin Grietje gegrepen wordt door de situatie.

Op de site zie je ook eigenlijk niet de complete werken. Want een compleet werk bestaat vaak uit combinaties van foto's. Op zich is dat op exto dus best lastig om te tonen, omdat je daar de beelden steeds afzonderlijk ziet, wat toch een ander effect geeft. Daarbij komt nog dat ook een foto op een scherm een afspiegeling blijft van de werkelijkheid en niet de werkelijkheid van de foto zelf weergeeft. Een afdruk heeft nu eenmaal een andere waarde en geeft een andere beleving.
 
Een heel andere manier van werken is:
Onverwacht geraakt worden door wat zij ziet, het gevoel ergens in getrokken te worden en dat vastleggen. Soms leidt dit tot een autonoom beeld, vaak ook ontstaat daaruit pas later een werk door combinaties van beelden. Dan kan er opeens ook een thema opdoemen zoals bv. ‘Honing (maar dan alleen de geur)’ en ‘Vijf Vrouwen”.

Een belangrijke plek neemt vooral het werk in dat niet 'af' is. Dingen waar zij iets mee heeft gedaan maar die later wellicht nog in een groter geheel moeten. 'Grietje' is daar een goed voorbeeld van. Dat werk heeft al vele vormen gekend. Zo is daar bijvoorbeeld het door haar gemaakte boekje wat zij zelf zeer geslaagd vindt maar de uiteindelijke vorm van het totale werk kan nog steeds veranderen, want, zo zegt ze: 'Ik leef nog'. De rode jurk die steeds terug komt in dat werk ligt nu weer ergens in haar tuin onder de sneeuw evenals haar oude verbrande dagboeken.

Afbeelding

Zolang het niet vergaan is, levert het beeld op en blijft zij het fotograferen. Het is een werk dat vanuit de stilte is ontstaan en dat ook vanuit de stilte verder groeit.

Grietje is fulltime kunstenaar en besteedt veel tijd aan het maken van vrij (documentair) werk. Ook werkt zij in opdracht. (reportagewerk, webstite-fotografie etc.) Vanaf maart worden er cursussen gegeven (info op haar site). Kunstmarkten slaat ze liever over en de eigen exposities regelt ze zelf. Tot haar genoegen heeft Grietje nog steeds contact met mensen met wie zij op de academie heeft gewerkt, wat voor haar heel belangrijk is omdat ‘het haar wakker houdt’.

Verder breidt ze haar netwerk uit door mensen via internet te benaderen, door het bezoeken van exposities /workshops of door naar plekken te gaan om te fotograferen waar veel mensen bij elkaar komen.

Hoe ze bij exto terecht is gekomen weet Grietje niet meer precies. Via Google meent zij en ja, het bevalt. Exto is haar hoofdsite maar ze denkt er wel over om nog eens een 'eigen' site te maken. Op het forum komt ze nauwelijks.

Op de laatste vraag wat voor haar van doorslaggevend belang is om te kiezen voor een zwart/wit-opname t.o.v. een kleurenfoto zegt Grietje:
'Mijn keuze voor kleur of zwart-wit heeft erg te maken met de sfeer die ik wil. Kleur past bij realisme, bij het dagelijks leven. We zien de wereld nu eenmaal zo. Zwart/wit kan dingen terug brengen tot essentie doordat je niet wordt afgeleid door kleurinformatie. Om die reden heb ik Special Love (voor het grootste deel) in zwart-wit afgedrukt.

Zwart/wit kan ook afstand scheppen. Het doet denken aan het verleden en het kan sterk abstraherend werken. Een mooie belichting komt vaak in zwart/wit foto's beter tot zijn recht.

In het geval van ‘blue socks’ heb ik gekozen voor zwart/wit, omdat daardoor de aandacht meer naar de sokjes gaat. En vaak heeft zwart/wit als effect dat het beeld meer esthetisch wordt, zoals bij volle vrouw.

Afbeelding

Rian van Nieuwkerk


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: Grietje Bouman in galerie De Fundatie, Zwolle, met op de achtergrond een werk van Herman Gordijn
De Fundatie in Zwolle , werk van Herman Gordijn.jpg
De Fundatie in Zwolle , werk van Herman Gordijn.jpg [ 64.9 KiB | 3760 keer bekeken ]
Bericht: #1
04 jan 2010 20:07
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
cron
Powered by phpBB